Re: VAŘENÍ - co nám ubližuje a co pomáhá

Autor: SPIKE, Datum: 02.02.2014 10:49

Autor: jaja99
(podle GPS v mobilu 710m n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 01.02.2014 16:17

Nevím kam s tím, vyrazilo mi dech jak moc solíme, poslechněte si ten rozhovor.

[www.rozhlas.cz]

Pořad se spustí kliknutím na šipku v červeném poli nahoře.

[www.kosmas.cz]

Autor: SPIKE
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 00:34

Jájo, měla jsem ten pořad puštěný v autě. Je to fakt hrozné, že právě u nás se solí tak výrazně moc. Že to není dobře, vím, ale docela mě překvapilo, jak je to významně škodlivé a co všechno to může způsobit.

Autor: jaja99
(podle GPS v mobilu 710m n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 00:42

Věrko přesně, taky mě to vyděsilo, a nejhorší je, že on to řekl nahlas i proč proti tomu nikdo nic nedělá..... Slánku jsem okamžitě dala na místo, kde ji nemám po ruce a začínám život bez mnou přidávané soli. Nevím jak dlouho to vydržím, snad to půjde a zvládnu to. Nevím jak bez soli naložit zelí, zavařit okurky, ale neosolené běžné jídlo zvládnu, už jsem solila málo, takže jsem už byla na půl cesty. Mladá taky solí minimálně skoro neznatelně a jíst to jde, když si vykli mladí, dám to taky.

Autor: SPIKE
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 00:54

Nejvíc soli je v hotových koupených jídlech - uzeninách, sýrech, konzervách... Máme chuťové buňky otupělé, jak jim nakládáme moc soli. Když si člověk zkusí jíst chvíli bez soli a pak si osolí jen maloučko, zdá se mu to skoro přesolené. Je ale alarmující, že se sice solí víc, než je doporučováno, skoro všude, ale většinou jen o trochu, ale u nás hned víc než 3x tolik! Ale sama zdám dost lidí, co solí, aniž by ochutnali. Pak už nevnímají chuť jídla, jak mají všechno přesolené a překořeněné.

Autor: jaja99
(podle GPS v mobilu 710m n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 00:57

No už se loučím a milovanou Nivou, Hermelínem. Šunku si občas dopřeju :-), taveňáky už leta nekupuju. No bude to náročný

Autor: Alenka
(výška 360 m.n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 09:16

Jenže bez soli to není ono, jak říkal herec Černý Werichovi ve filmu Byl jednou jeden král. Důležitá je množství soli. Třeba uzeniny jsou celý rok přesoleně, ale v létě si solí výrobci pomáhají k udržení trvanlivosti výrobků. Sýry a další hotové potraviny,tam se taky se solí nešetří. Můžeme se tomu bránit, prostě přesolené výrobky nekupovat. Jenže, asi bychom měli problém, co vůbec jíst. Jediným řešením by byl návrat do předminulého století a vyrábět si potraviny doma. nono smiley

Autor: jaja99
(podle GPS v mobilu 710m n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 09:25

Alenko když jsem slyšela kolikrát víc soli konzumujeme a že jsme ve spotřebě druzí, s hrozivým náskokem a hlavněvtípek na to proč se proti tomu nic nedělá, solit už nebudu. Sýrů se vzdám to se nedá nic dělat, uzeniny už jsem omezila tak na 10 -15 Dg týdně, tak holt ještě nebudu solit, ono když mi nebude chutnat žádné neštěstí grinning smiley, potřebuju hodně schodit, tak to třeba půjde líp grinning smiley.

Autor: SPIKE
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 09:35

Jajo, sýry nezatracuj, ty jsou důležié zejména pro nás ženy svým obsahem vápníku.

Jinak myslím, že nejlepší způsob, jak snížit spotřebu soli, je, když budeme víc vařit doma (a nebudeme zbytečně přesolovat) a přestaneme nakupovat různé polotovary, konzervy ap. Tam je té skryté soli nejvíc. Moje tchyně solí taky zbytečně moc, ona dává sůl i do krupičné kaše, bez ní jí prostě ani ta sladká jídla nechutnají. Já jsem si vždycky říkala, že sice ta sůl trochu zvýrazní tu chuť kaše, ale být tam nemusí, tak proč ji tam cpát. A taky se snažím nedosolovat jídlo na talíři, ikdyž se mi zdá míň slané. Po pár soustech si chuťové buňky zvyknou a už to chutná naprosto přirozeně.

Autor: jaja99
(podle GPS v mobilu 710m n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 09:44

Věrko tak to si dám raději neslané maso, než si nepřisolit špetičkou tu kaši, ta stejně jako koláče a buchty jsou bez maličké trošky soli nepoživatelné :-). Ale buchty a koláče stejně nemusím smoking smiley. To samé chleba ten když se neosolí není k jídlu. Maso bez soli dám bez nejmenšího problému, brambory také. Je zajímavé jak tyhle věci vnímáme každý jinak.

Myslím že ze sýrů si jde vybrat ty méně slané, řekla bych že ty tvarohové tolik slané nejsou.

 

 

Autor: Alenka
(výška 360 m.n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 09:47

Na vápník jsou bohaté hlavně tvrdé sýry, jenže ta jejich dnešní cena je nehorázná.

My jsme doma léta neměli solničku, prostě se nedosolovalo. Ale jak do naší rodiny přišli zeťové, vždycky se zhánějí po solničce. Já kvůli nim více solik nebudu, tak holt si musí jídla dosolit. Jsem tchýně, můžu být trochu zlá. grinning smiley grinning smiley grinning smiley

Autor: jaja99
(podle GPS v mobilu 710m n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 09:57

Snacha skoro nesolí, a já když jim vařím solím málo, takže už jsem měla díky ní maličko našlápnuto.

Jestli jste si poslechli ten rozhovor tak tam se taly říká, že právě sodík vytěsňuje i ostatní minerály z těla takže i ten vápník. Takže dle mého selského rozumu, když nebudu solit osteoporoza nebude tak rychle pokračovat.

Jí průmyslově připravovaných jídel kupuju minimálně, v restauraci jsem nejedla minimálne 10 let a po té co sleduju Pohlericha asi už to nestrhám. Můj největší hřích byla asi Niva, Camembert a uzeniny, ty jsem milovala a ty jsou určitě nejhoší. Nějaké polívky z pytlíku, masoxy a takové věci vůbec nepoužívám.

Autor: SPIKE
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 10:05



jaja99 napsal(a):

Věrko tak to si dám raději neslané maso, než si nepřisolit špetičkou tu kaši, ta stejně jako koláče a buchty jsou bez maličké trošky soli nepoživatelné :-). Ale buchty a koláče stejně nemusím smoking smiley. To samé chleba ten když se neosolí není k jídlu. Maso bez soli dám bez nejmenšího problému, brambory také. Je zajímavé jak tyhle věci vnímáme každý jinak.

Myslím že ze sýrů si jde vybrat ty méně slané, řekla bych že ty tvarohové tolik slané nejsou.

Vidíš, jak máme každý ty chutě jiné. Kaši nesolím, sladké kynuté těsto jen maličko (tchyni právě nechutnalo kynuté těsto v Německu, říkala, že oni ho nesolí, mně to ani nepřišlo nějaké divné, prostě jen trochu jiné, než je u nás). Chleba taky málo solím. Zajímavou zkušenost jsem měla, když jsem po resekci zubu dostala na vyplachování nějakou vodičku (už ani nevím, jak se to jmenovalo) a ta úplně zničila slanou chuť. Koupila jsem si tehdy pečivo a hned v autě jeden kus jedla, ale nedalo se to jíst, jak to bylo neslané. Dokonce jsem zvažovala, že se vrátím a upozorním je na to, že prodávají neslané pečivo. Trvalo mi to pár dnů, než jsem vypozorovala, proč mám najednou neslaná jídla.

Autor: ivik11
( Brno, 250m n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 10:27

V jižních zemích se všechno solí docela dost, takže tam zkonzumují té soli také hodně, ale je to tam jiné. Tím že je tam horko, lidé se hodně potí a sůl se s potem vylučuje. U nás zůstává v těle.

Mimo to je asi potřeba brát všechno s rezervou, prostě rozumně jíst, rozumně se hýbat. Co si pomyslíte o tomto [www.novinky.cz] ? Kolik článků o prospěšnosti bylo napsáno. A co je tedy pravda?

Autor: SPIKE
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 10:43

Iviku, ono se sice možná solí dost v těch jižních zemích, ale zas jedí mnohem víc čerstvé potraviny, zeleninu, plody moře... U nás je to uričitě zapříčiněno tou spotřebou jídel a surovin průmyslově zpracovaných (a hlavně důkladně prosolených, aby byla výrazná chuť a vydrželo to). Ono je to podobně jako se skrytým tukem, není to moc znát, ale je toho tam hodně. Když si posolíš chléb, vidíš tu vrstvičku soli, právě tak vidíš proužek tučného u masa, ale ve zpracované potravě to vidět není a chuť je taky zkreslená.

Autor: jaja99
(podle GPS v mobilu 710m n.m.)
Status: expert

Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Datum: 02.02.2014 10:44

JJ to už jsem četla dávno, kuřáci by to vůbec neměli to už se psalo dávno.

Hele s tou solí to je asi pravda, každopádně solíme moc a když se to omezí, ničemu to určitě neublíží. Místo 1,5 kg přijímáme 5 nebo 6 kg, takže dost mazec, že?


Vytisknuto z www.week.cz dne 30.04.2024 20:28
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-vareni-co-nam-ublizuje-a-co-pomaha/read.php?1,1102091,1102093#msg-1102093