Re: Vaříme pro diabetiky

Autor: SPIKE, Datum: 09.10.2013 14:42

Drahuško, já mám nějaké zkušenosti s recepty, které by mohly být vhodné i pro diabetiky, ale není to nic, co vypadá "jako kynutý koláč, ale je to z úplně jiných surovin". Prostě to úplně jinak vypadá i jinak chutná. Je třeba si na to zvykat, protože to dobré je, ale nezvyklé. Inspiraci čerpám u své kamarádky, která se zabývá ayurvédou, tedy potažmo zdravou výživou a většinou i dost netradiční a neobvyklou.

Něco sladkého na zub dělá často takhle: nasypat ovesné vločky nebo spařené jáhly, přidat ovoce, třinový cukr (tady se nic nezkazí na konzistenci, když se ho i podstatná část nahradí třeba stévií), mák, zalít smetanou a pomalu upéct. Dost často je to třeba jíst lžící jako nákyp, ale dobré to je. Upřednostňuje smetanu nebo kvalitní mléko (např. z mlékomatu) před čímkoli zpracovávaným průmyslově. Ona je alergig a to dost citlivý, tak se snaží vyhnout všemu uměle přidanému do potravin. Cítí i síru ve víně, takže dost pracně shání nesířené víno, protože i drahá kvalitní vína jsou sířená kvůli plísním. Já už jsem tu ty její webovky několikrát uváděla, ale dám je znovu www.ivaveda.eu V jejím posledním pořadu v rádiu (záznamy tam jsou) je zajímavý recept na nákyp z jáhel a švestek. Ten jsem ještě nezkusila, ale chystám se na to.


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 12:37
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-varime-pro-diabetiky/read.php?1,1050363,1050397#msg-1050397