Je čas jablíček, tak co si upéci tento vynikající, lahodný , osvěžující jablečný koláč do dortové formy?
Zdroj jsou Babicovy dobroty, ale já ho mám od neteře
Pozor , upéci v dostatečném předstihu, protože se podává vychlazený, nejlépe opravdu z lednice
A je pro milovníky tvarohu a nebo naopak , pro ty, co tvaroh nemají rádi, protože náplň není tvarohová
Základ:
1 vejce , 80 g másla, 100 g cukru , 200 g hladké mouky , 1 kypřicí prášek
Náplň:
5 jablek , 2 kysané smetany 15 %, 1 smetana 30 % , 1 pudingový prášek vanilkový , 100 g cukru , 1 vejce
Postup přípravy receptu:
Vejce, kypřicí prášek, třetinu kostky rozpuštěného másla, cukr a hladkou mouku vložíme do mísy a utvoříme těsto.
Propracujeme těsto na válu a vytvarujeme po stěnách dortové formy.
Do formy pak rozmístíme odjádřená a na plátky nakrájená jablka - lepší jsou na malé kousky.
Do misky dáme dvě kysané smetany, smetanu, cukru, vejce a pudingový prášek. Promícháme a nalijeme do formy.
Dáme do trouby, kde pečeme 45 minut na 180 stupňů.
Jo a tento koláč se nejí teplý, po vytažení z trouby je náplň ještě neztuhlá, samo je nejlepší po vychlazení v lednici
P.S . A ještě jeden poznatek, máslo se nemusí rozpouštět , prý je lepší ho nastruhat a zpracovat těsto, není tak práce s těstem mastná a lepivá.