Re: Vaření z dýní

Autor: Anavi, Datum: 22.10.2012 08:23

Dýňová polévka
500 g dýně Hokaido se slupkou
2 velké brambory bez slupky
1 velká cibule bez slupky
200 ml smetany
1 litr bujonu
hrst bazalky - nejlépe čerstvé
1 lžička kurkumy ( lze kari, já preferuji kurkumu, protože je zdravá)
špetka chilli
šťáva z 1/2 citronu, pepř, sůl
Orestujeme cibuli , přidáme na kostičky nakrájenou dýni a brambory, orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme kurkumu, chilli a vaříme do změknutí. Přídáme bazalku a ještě chvíli povaříme. Důkladně rozmixujeme, přilijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Podáváme nejlépe se lžící zakysané smetany. Dcera se v předmětu kulinářství dozvěděla od přednášejícího, že se zakysaná smetana popráší skořicí, to jsem zatím nezkoušela.
Polévka je tak dobrá, že jí dělám z celé dýně, což je dvojnásobná dávka. Pokud dýně zbyde, je výborné jí podusit na trošce vody spolu s cukrem, skořicí, citronem, jablky.... jak máte rádi a použít na koláč. Povrch hustě posypat ořechy nebo mandlemi. A pokud dýně ještě zbyde, je výborná např. pečená s masem.


Vytisknuto z www.week.cz dne 06.05.2024 07:11
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-vareni-z-dyni/read.php?1,862054,862441#msg-862441