Tak jsem se, děvčata, odhodlala a zkusila kváskový chleba. Ale nedařilo se mi, chleba se nevyvedl . Použila jsem sušený žitný kvásek, který jsem si před časem (jak jsem v průběhu přípravy chleba, dle doby trvanlivosti, zjistila, tak před dlouhým časem) k tomuto účelu zakoupila. Kvásek se večer smíchá s vlažnou vodou a žitnou moukou a druhý den se nechá v troubě při 40°C aktivovat, během tří hodin má dojit k bouřlivému kvašení. K bouřlivému kvašení v mém případě nedošlo, řekla bych, že nedošlo ani ke kvašení mírnému. I přesto jsem zkusila použít polovniční dávku kvásku nekvásku a upéct chléb, pro jistotu jsem i přidala lžičku sušeného droždí. Nic nepomohlo, chleba moc nevyběhl, je nízký a pěkně hutný.
Ale nevzdávám se, za nějaký čas zkusím znovu, ale kvásek si vyrobím přímo z mouky.