Červené špagety / s rajč. protlakem a česnekem/
cca pro 4 osoby:
hovězí maso libové na úzké nudličky máme raději, ale dělávám i z libového vepřového masa
3 x velký rajský protlak - rozhodně NE kečup
celá hlavička česneku - normální velikost
olej
sůl, pepř
strouhaný sýr typu Eidam, Čedar ..
Na oleji restujeme maso nakrájené na nudličky, bez podlévání, až si maso pustí šťávu a zase se vydusí - tzn. dělat na prudko, stát u plotny a míchat a míchat. Pak osolíme, malinko opepříme a přimícháme rajské protlaky a pár utřených stroužků česneku a dusíme , podléváme minimálně, jen tak, aby směs byla stále taková, jako když jsme zamíchali protlaky, - tzn. krásně hustá šťáva, ne omáčka. Dusit do měkka, kdo má tlakový hrnec, ušetří čas a hlavně se mu nevyvaří šťáva, takže doporučuju Když je maso skoro měkké, přidáme zbylý utřený česnek a dodusíme cca 15 minutek, až se chutě prolnou.
Když se přidá všechen česnek hned zkraje, tak mi přijde, že se chuť vyvaří a zase dát všechen česnek až nakonec není ono, prostě to dělám cca půl na půl.
Nakonec je potřeba většinou šťávu dosolit , přidám česnek prolisovaný lisem, takže bez soli a sůl si pak dávkuju až nakonec.
A radím rajský protlak na rozdíl od italských receptů nenahrazovat steril. rajčaty nebo kečupem nebo rajč. šťávou.
Vzniklá šťáva s masem je díky protlakům příjemně nakyslá a hodně česneková, ve spojení se špagetami úžasná
Na talíři přelít špagety masem s šťávou a hustě posypat sýrem.
A já dělám naschvál více porcí, abych do zbylé šťávy mohla zamíchat zbylé špagety a mám je pak ráda ohřáté dohromady, je to zase trošku jiné