Re: Pečivo

Autor: Hanule, Datum: 09.02.2012 08:08

Holky, to bylo jen tak pro legraci vodou s troškou rozpuštěného medu, lžičku medu jsem si dala i do těsta, sladila jsem zrovna čaj.

Včera jsem nemohla psát pro technickou indispozici, proto ta úsečnost. Z jedné várky těsta jsem udělala dvojí pečení, jedno s nic moc nakynutím, druhé s nakynutím rychlým a bujným - přijde mi, že v tom tedy byl skutečně pravý úspěch.

Tak vzkaz i pro suelku, ani mně dost nekynou, když jim přitopím v troubě troubou, nestačí to. Navíc to je i přes přítomnost misky s vodou sušivé teplo, a to je zejména pro to těsto s relativně malým obsahem tuku špatně.

Dostala jsem nápad, vrzla jsem do trouby přiklopený hrnec s čerstvě dovařeným neslitým hrachem na polévku (takže cokoli horkého, ale podstatně větší zásobník než je pouhá miska s trochou vody), nad něj, jinam by ani se nevešel :) do nejvyšší pozice plech. Ten výsledek kynutí je za cca 30 minut, pokud jsem si dobře zapamatovala přibližný výchozí čas.

Pak plech vyndat, nepokládat na ledový povrch, ať to nemá úplný šok, rozhicovat troubu, která je mimochodem rychleji dík tomu předehřátí, co se zahřívá, potřela jsem, halabala a jen jednou, měla jsem ten horší štěteček zrovna. Pečení v mém případku 10 min horní/dolní těleso na 200 st. plus 10 minut ve vypnuté. Polohu jsem pak už nestřídala.

Čistou i sladkou vodou potřené se trochu přilepí k plechu, pokud to neva. Nedávám-li papír na pečení, vytírám troškou sádla nebo tukem ulpělým na vnitřní straně vyprázdněné obalové folie.

V těstě 200 g hladké pšeničné, 200 g celozrnné žitné, 100 g polohrubé, čili také jsem míchala, vlasně jsem je z čistě polohrubé pekla snad jen jedinkrát. 4 lžíce oleje, asi 260 - 270 ml vody, lžička medu, 1/2 soli (dávám méně kvůli malé), 20 g droždí.

Jsem zvědavá, co příště. :)

Myslím, že v reálu jsou bledší, tohle efektní vybarvení dělá světlo, na kterém je fotím.


Vytisknuto z www.week.cz dne 14.05.2024 07:01
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pecivo/read.php?1,8051,714815#msg-714815