Re: Jak spotřebovat velikonoční vajíčka?

Autor: Anavi, Datum: 01.03.2008 00:10

Pestrý salát
1 vejce natvrdo drobně usekat, rajče spařit, oloupat a nakrájet na kousky, hlávkový salát natrhat na kousky, 2-3 pórky a 100 g šunky nakrájet na nudličky. Stroužek česneku rozetřít a rozšlehat se solí, pepřem, octem, přidat olivový olej a vše promíchat s připravenými surovinami.

 

Salátek ke grilování:
1 velkou konzervu ananasu (kousky) , 2 male konzervy kukurice , 2 porky , 2-3 jablka , 1 sklenicku celeroveho salatu (strouhany) , 4 vejce na tvrdo , 6 platku sunky na droboucko nakrajene , 1 balicek strouhaneho syra Gouda , 1 velkou sklenici majonezy nebo lehkeho salatoveho kremu , sul , pepr, bily Balsamico ocet nebo 1 citron.
Priprava je opravdu jednoducha: Celer, ananas a kukurici nechame dobre okapat. Porek ocistime a nakrajime na jemne krouzky. Jablka oloupeme a nakrajime na kosticky. Vajicka oloupeme a nakrajime na vetsi dilky. Pak si pripravime zalivku. Majonezu ochutime peprem, soli a balzamicem. (Bily balzamico ocet je jemnejsi a neni tak sladky. V zadnem pripade nepouzivat tmave balsamico)Pokud ho nemame, radsi pouzijeme citron. Dobre se hodi i prikorenit Cayenskym peprem. Prisady na zalivku dobre promichame. Pak zacneme skladat do misky salat: Dame vrstvu celeru, pak postupne jablka, porek, vajicka, ananas, sunku, kukurici...Mezi to, do kazde druhe vrstvy, par lzici kremu, ktery jsme si pripravili. Pekne pres cely salat. Pak opet stridame vrstvy. Az jako posledni dame nastrouhany syr. V zadnem pripade nemichame!!! Dobre je, postavit salat na par hodin do lednicky vychladit.

 

Salát z brokolice
300 g brokolice 2 - 3 rajčata 2 vejce uvařená natvrdo 100 g sýra Zálivka: lžíce oleje šťáva z 1 citronu sůl pepř tatarská omáčka
Brokolici uvaříte téměř doměkka, necháte vychladnout. Do mísy nakrájíte rajčata, vejce, přidáte nastrouhaný sýr a brokolici rozdělenou na růžičky. Zalijete připravenou zálivkou, necháte vychladit a podáváte k rizotu či špagetám. Promícháte-li dobroty v míse s tatarskou omáčkou, můžete salát podávat jako lehkou večeři s bílým pečivem nebo slunečnicovým chlebem.


PARÍŽSKY ŠALÁT /VEGETARIÁNSKY/
1 kapusta červená sterilizovaná, 1 hrášok sterilizovaný, 5 vajec natvrdo, 5 uvarených zemiakov, 1 mrkva sterilizovaná, 1 majonéza /radšej pochúťková smotana/, soľ, korenie
Všetko zamiešať, ak nechceme aby bol šalát vegetariánsky, môžeme pridať salám, pokrájaný na drobno.

LETNÍ SÝROVÝ SALÁT
30dkg goudy,moravského bochníku nebo jiného sýra,2 natvrdo vařená vejce,svazek mladé cibulky,4 papriky,1 malá salátová okurka, pažitka,4 rajčata,sůl,olej,1/2 kelímku bílého jogurtu,1 lžíce citr.šťávy.
Sýr nastrouháme na hrubší nudličky,přidáme na drobné proužky nakrájené papriky zbavené semeníků,nakolečka nakrájená vejce a okurku,drobně krájenou cibulku a pažitku.Směs zalijeme a promícháme se sladkokyselou zálivkou,připravenou z oleje a jogurtu,solí a citr.šťávou.


Vytisknuto z www.week.cz dne 14.05.2024 09:12
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-jak-spotrebovat-velikonocni-vajicka/read.php?1,55730,55734#msg-55734