Re: Co šneci

Autor: Ram, Datum: 07.01.2011 13:50

FrajerHubert napsal(a):

 

Majka napsal(a):

Labužníci si po deštíku vyjdou do přírody a sami si svoji lahůdku nasbírají. V letních měsících se šneci nesbírají, protože jsou těžko stravitelní. Sbírají se však od podzimu do pozdního jara. Opravdový labužník ohodnotí šneky nasbírané v prosinci a lednu, kdy jsou zavíčkovaní k zimnímu spánku. Vzhledem k tomu, že v té době šneci nic nekonzumují, odpadá zdlouhavá práce s jejich čistěním, které je nutné, aby se šneci zbavili jakýchkoliv případných jedů, kterými se v přírodě nakrmili.


Vyčistění šneků, po kterém se mohou připravit podle jakéhokoliv receptu:

Šneci se musí podrobit přísné hladovce po 10-14 dní. Po této době se mohou krmit směsí mouky, čerstvého tymiánu, fenyklu i estragonu. Takto šneci získají zvláštně výraznou chuť. Šneci se potom několikrát operou, nejenom kvůli čistotě, ale také kvůli jejich chuti. Nejdříve se zvenku očistí a operou v čisté vodě, podruhé se operou ve vodě s octem a solí a znovu se opláchnou v čisté vodě. Vloží se do vařící vody a nechají se přejít varem.

Po vychladnutí se měkkýši vyjmou z ulit a uvaří se v dobře okořeněném vývaru. Ulity se sterilizují vařící vodou. V tomto stavu se šneci mohou zmrazit, nebo nacpat nazpět do úlit a uzavřít směsí másla s česnekem, hnědými šalotkami, petrželkou, ochucené solí a pepřem.

Takto připravení šneci se poskládají máslem nahoru na specielní talířek s prohlubeninami, který je pro individuální porce, nebo na ohnivzdorný talíř naplněný hrubou solí. Opečou se pod grilem. Používá se specielních kleštiček, ve kterých se horcí šneci drží a pomocí malé vidličky, nebo párátka se jejich tělíčka vytahují z ulit. Bylinkové máslo se vyjídá bagetou. Tato příprava se ve Francii nazývá Beurre d´escargot, nebo Escargot Bourguignonne.

Mojko děkuji za radu, tak to vypadá profesionálně thumbs down

To vypadá.


Vytisknuto z www.week.cz dne 15.05.2024 15:15
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-sneci/read.php?1,31600,520655#msg-520655