FrajerHubert napsal(a):
Majka napsal(a):
Labužníci si po deštíku vyjdou do přírody a sami si svoji lahůdku nasbírají. V letních měsících se šneci nesbírají, protože jsou těžko stravitelní. Sbírají se však od podzimu do pozdního jara. Opravdový labužník ohodnotí šneky nasbírané v prosinci a lednu, kdy jsou zavíčkovaní k zimnímu spánku. Vzhledem k tomu, že v té době šneci nic nekonzumují, odpadá zdlouhavá práce s jejich čistěním, které je nutné, aby se šneci zbavili jakýchkoliv případných jedů, kterými se v přírodě nakrmili.
Vyčistění šneků, po kterém se mohou připravit podle jakéhokoliv receptu:
Šneci se musí podrobit přísné hladovce po 10-14 dní. Po této době se mohou krmit směsí mouky, čerstvého tymiánu, fenyklu i estragonu. Takto šneci získají zvláštně výraznou chuť. Šneci se potom několikrát operou, nejenom kvůli čistotě, ale také kvůli jejich chuti. Nejdříve se zvenku očistí a operou v čisté vodě, podruhé se operou ve vodě s octem a solí a znovu se opláchnou v čisté vodě. Vloží se do vařící vody a nechají se přejít varem.
Po vychladnutí se měkkýši vyjmou z ulit a uvaří se v dobře okořeněném vývaru. Ulity se sterilizují vařící vodou. V tomto stavu se šneci mohou zmrazit, nebo nacpat nazpět do úlit a uzavřít směsí másla s česnekem, hnědými šalotkami, petrželkou, ochucené solí a pepřem.
Takto připravení šneci se poskládají máslem nahoru na specielní talířek s prohlubeninami, který je pro individuální porce, nebo na ohnivzdorný talíř naplněný hrubou solí. Opečou se pod grilem. Používá se specielních kleštiček, ve kterých se horcí šneci drží a pomocí malé vidličky, nebo párátka se jejich tělíčka vytahují z ulit. Bylinkové máslo se vyjídá bagetou. Tato příprava se ve Francii nazývá Beurre d´escargot, nebo Escargot Bourguignonne.Mojko děkuji za radu, tak to vypadá profesionálně
To vypadá.