Re: Co šneci

Autor: Anavi, Datum: 09.11.2007 09:38

jajo, až je zas posbíráš, tak ať víš, co s nima winking smiley

Lidé vyzkoušeli k jídlu snad vše, co bylo jen trochu poživatelné. Zejména v období nedostatku potravy, jichž bylo v historii lidstva mnoho. Některé potraviny se však udržely na jídelníčku i v dobách pozdějších, kdy strádání pominulo a lidé se vraceli k obvyklému způsobu stravování. Hlemýždi se u nás jídají jenom vzácně a můžeme je okusit spíše v „ lepších „ restauracích a v hoteliérských kapacitách pro cizince, třebaže dnes jsou možnosti připravit si pokrm z hlemýždího masa doma.

 

V některých zemích však náleží pokrmy z hlemýžďů k vybraným lahůdkám, určeným především k slavnostnímu pohoštění, jaké bývá o vánocích, na Silvestra či na Nový rok. Např. francouzská kuchyně zná řadu receptů na úpravu hlemýžďů a zní lze čerpat náměty i pro naší kuchyni.

Z hlemýžďů lze připravovat polévky, omáčky, předkrmy, saláty. Lze je vařit, péci, smažit, dusit nebo kombinovat s dalšími potravinami. Pokrmy z hlemýžďů nejsou určeny k nasycení, nýbrž spíše k tomu, abychom si na nich vybraně pochutnali a povzbudili apetit.

 

 

Použití zmrazeného hlemýždího masa

Zmrazené hlemýždí maso vaříme v hrnci cca 2,5 hod. nebo v tlakovém hrnci cca 30 min. s přidáním kořenové zeleniny, cibule a koření ( nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián ). Místo vody na vaření můžeme použít masový vývar nebo polévku z kostky masoxu. Můžeme též přidat bílé víno.

 

Hlemýždí polévka

100 g zmrazeného hlemýždího masa, 20 g hladké mouky, 40 g másla, sůl, mletý pepř, 1 pórek, petrželka nebo pažitka muškátový oříšek

 

Uvařené odkapané hlemýždě buď vcelku nebo překrojené osmažíme krátce na polovině másla s jemnými kolečky pórku. Asi litr masového vývaru povaříme s jíškou, připravenou z mouky a zbylého másla, okořeníme špetkou mletého pepře a muškátového oříšku, osolíme a povaříme. Nakonec vmícháme osmažené hlemýždí maso s pórkem a sekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s malými topinkami nebo kostičkami osmažené žemle.

 

 

Plněné ulity

100 g zmrazeného hlemýždího masa, ¼ malého květáku, 1 karotka, 40 g másla, 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, sůl, mletý pepř

 

Uvařené hlemýždě pokrájíme a promícháme s povařenou a posekanou zeleninou. Směsí naplníme ulity. Přelijeme vejcem rozšlehaným se strouhaným sýrem, špetkou soli a mletého pepře. Ulity naskládáme na plech posypaný solí a v rozpálené troubě

( 8 – 10 min.) zapečeme. Potom položíme ulity na listy salátu a obložíme plátky rajčat a salátové okurky.

 

 

Rajčata plněná hlemýždí směsí

8 tvrdých rajčat, 100 g zmrazených hlemýžďů, 1 střední cibule, 40 g másla, 50 g žampiónů, 1 stroužek česneku, mletý pepř, sůl, petrželka, kmín

 

Rajčata omyjeme, seřízneme vršky a lžičkou vydlabeme. Sekanou cibuli zpěníme na másle, přidáme malé plátky očištěných žampionů, osolíme, okmínujeme, opepříme a ve vlastní šťávě dusíme. K měkkým žampiónům přidáme posekané hlemýždě, rozetřený česnek a krátce podusíme. Vychladlou směsí plníme připravená rajčata a povrch ozdobíme snítkou petrželky.

 

 

Zapečená hlemýždí směs

100 g zmrazených uvařených hlemýžďů, 50 g drůbežích jater, 1 lžíce sterilovaných žampiónů, 1 žloutek, 1 žemle, 3 – 4 lžíce smetany, 1 – 2 stroužky česneku, sůl, petrželka, 40 g másla

 

Okapané hlemýždě rozsekáme spolu se sterilovanými žampióny a játry.Přidáme žemli bez kůrky, předem pokrájenou a rozmačkanou ve smetaně, žloutek, sekanou petrželku, utřený česnek, rozměklé máslo, osolíme a dobře promícháme. Směsí naplníme ulity a v předehřáté troubě na plechu zapečeme. Podáváme s plátky veky potřeným bylinkovým máslem.



Vytisknuto z www.week.cz dne 26.05.2024 07:32
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-sneci/read.php?1,31600,31739#msg-31739