Re: Co se zelenými rajčaty?

Autor: Benja1, Datum: 26.01.2009 22:14

Léta děláváme tohle:

1 kg zelených, ale dorostlých a tvrdých rajčat, 1 kg krystalu, 1/4 l octa, citr. kůra, 6 hřebíčků, skořice, 2 lžíce rumu.

Kvalitní rajčata /zelená/ nakrájíme na plátky. Svaříme půlku cukru s octem a troškou vody. Do vroucího roztoku postupně vkládáme rajčata, necháme 3-4 minuty a vyjmeme. Když takto vystřídáme všechny plátky, roztok vychladíme, vložíme rajčata a necháme do druhého dne proslazovat. Druhý den šťávu slijeme, přidáme druhou polovinu cukru a svaříme na nit. Přidáme hřebíčky, skořici a kůru a spolu s rajčaty vaříme, až jsou sklovitá a zhoustnou. Plníme horké do sklenic, přilijeme rum a povážeme. Pro větší jistotu je raději zavářím.
Rajčata jsou sladkokyselá, chutnají podobně jako kandované ovoce, pěkně voní a není ani k poznání, že se jedná o rajčata. Je to výborná chuťovka.
Zelená rajčata podobně jako zelené brambory obsahují toxickou látku solanin. Její množství vzhledem k množství konzumace není nebezpečné. Navíc - tepelným zpracováním se obsah této látky značně snižuje.


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 15:51
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-se-zelenymi-rajcaty/read.php?1,126909,176130#msg-176130