PERNÍČKY, zatím ty nej, co jsem dělala
(od Hespy)
50 dkg hladké mouky /já dávám -300gr hl.pšeničné, 200gr hl. žitné chleb./
25 dkg cukru moučky
2 vejce
10 dkg másla
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
1/2 lžičky jedlé sody,
1 lžička kakaa - kvůli barvě (nedávám, mě se líbí i ty světlejší a med, koření a žitná mouka je trochu obarví)
citron. kůra
1 lžíce perníkového koření *)
zadělám, nechám přes noc (může se i déle, třeba týden) v lednici v igelitu a po vyválení a vykrájení těsně před vložením do trouby je potřu vlažnou vodou a ihned po vytažení z trouby rozšlehaným vejcem a nechám na plechu vystydnout.
*) směs perníkového koření
2 lžíce skořice
15ks hřebíček
10ks nové koření
3 g anýzu
3 g fenyklu
2 g badyánu
3 g kardamomu
½ lžč. koriandru
1 lžč. muškát. květu
malý kousíček muškát. oříšku
Vše umlít, dát do sklenice s pevným uzávěrem.
PS. Koření se může se kombinovat nemusí tam být všechno.