Citronové koláčky (od Galad Elen)
300g hladké mouky + na vál
200g másla
1 velké vejce
100g krupicového cukru
Na citronový krém:
3 velká vejce
80ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
1 lžíce jemně strouhané citronové kůry
150g krupicového cukru
50g másla, změklého
Postup:
Z mouky, másla, vejce a cukru uhněťte hladké těsto, vytvarujte z něj kouli a nechte v chladu odpočinout. Mezitím připravte krém: Na hrnec s mírně vroucí vodou postavte kovovou misku a prošlehejte v ní vejce, cukr a citronovou šťávu. Za stálého prošlehávání povařte do hustoty zakysané smetany (nešleháte-li, směs se srazí!), asi deset minut. Stáhněte z plamene a ihned přeceďte přes jemný cedník. Zašlehejte kousky másla, až se rozpustí. Vmíchejte citronovou kůru a nechte krém vychladnout; chladnutím houstne. Troubu předehřejte na 180°. Těsto tence rozválejte a vykrajujte kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě asi 12 minut (já na horkovzduch pekla tak 10 minut, prostě dozlatova). Upečená kolečka po vychladnutí spojujte krémem a skladujte v chladu.