Pařížské rohlíčky (od Kaaj)
-------------------------
250 mletých liskových oříšků
250 cukr moučka
150 strouhanky
1 celé vejce + 1 bílek, nebo i dvě menší vejce , pokud je těsto moc husté , kápnout vody / s citem
----------------------------
nedříve se rozmíchá cukr s vejci do pěny a pak se přidají ostatní přísady . nechá se odpočinout i do druhého dne
udělá se váleček / jak na bramborové knedlíky /, ten zploštit a krájet malé oválky- jak kdo chce - bud´ malé nebo větší .
dáme upéct do růžova- nespálit
Krém
dáme svařit 250 ml mléka / odlijeme si na rozmíchání 4 pol. lžic hladké mouky . přilijeme 2 pol. lžíce rumu / dávám už do mléka , aby se pak krém nesrazil -. uděláme něco jako pudink . musí se dobře rozšvrlat a po dobu vaření pořád míchat - no jako pudinkg . jinak by byly žmolky . je to tzv bešamel . pokud se nezdaří , tak propasírovat
do vlažné hmoty ve vyšší míse rozmícháme
100 gr . cukr
3 lžíce kakaa
a po vychladnutí 200gr povoleného / ne zmrzlé / másla - ušlehat do jemna šlehačem -
přes cukrářský sáček stříkáme krém na upečené spodky a posléze namáčíme do rozpuštěné čokolády na vaření .
necháme odležet