Cukroví - římovští hadi (od Anavi)
Ingredience:
50 dkg moučkového cukru
5 vajec
½ sáčku perníkového koření (cca 13 g)
1 hořká čokoláda
6-8 lžic medu
50-70 dkg bílo-žitné mouky jemné
1-1 ½ lžičky jedlé sody
30 dkg nasekaných vlašských ořechů (lískových oříšků, mandlí nebo poměr zmíněných přísad)
PostupMoučkový cukru a celá vejce našleháme metlou nebo ve šlehači. Přidáme půl sáčku perníkového koření, důkladně zapracujeme. Přidáme nastrouhanou hořkou čokoládu a vláčný med. Společně přísady smísit s hmotou, zašleháme. Přidáme mouku, do části mouky přesejeme a zapracujeme jedlou sodu. Na závěr vmísíme 30 dkg vlašských ořechů (nebo 15 dkg ořechů a 15 dkg mandlí).
Těsto necháme odpočinout do druhého dne. Vytvarujeme kuličky o průměru 2 až 2,5 cm a naskládáme na plech pokrytý pečícím papírem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (cca 150º
10 minut - těsto musí lehce zrůžovět.
Cukroví se dá ihned konzumovat.