Krém šlehaný nad párou (LadaB)
Do kastrolu dáme vařit trochu vody a připravíme si misku,která na něm bude pěkně sedět. (Já mám nerezovou,ale dnes jsou asi i plastové odolné.) Pozor, miska nesmí být ve vodě...musí být mezera mezi vodou a dnem misky. Nejdříve krátce rozšlehám žloutky s cukrem a pak postavím na kastrol s horkou vodou a šlehám do zhoustnutí. Hmota je teplá, ale nesmí být moc horká. Reguluju od oka,chvíli mám kastrol na ohni,chvíli odstavím. Až je krém dostatečně našlehaný a hustý, tak nechám trochu zchládnout a do vlažného zašlehám máslo. To je základní krém,do něj podle potřeby kafe, kakao,ořechy,rum. Pokud dělám jen čokoládový, tak šlehám lžíci kakaa rovnou ze žloutkama nad párou.
3 žloutky
3 lžíce cukru
3 lžíce horké vody
250g másla
Tu horkou vodu zašlehám po lžících hned po začátku,tak se začne dělat pěna.(po minutce šlehání)