Re: Pečete domácí chléb?

Autor: Hanule, Datum: 16.02.2014 13:40

Marjánko, Heli, zdaleka nevím všechno, co bych sama potřebovala k absolutnímu výsledku. Helenka mě permanentně přeceňuje.

S droždím nikdy nedocílíš takových výsledků jako s kvasem - ale ani obráceně ne.

Různé teploty mají na výsledek velký vliv a to je skorem na elaborát.

Pokud chceš spíše rohlíkovou chuť, vyhni se obsahu kmínu ve střídě, kmín je koření chlebové/dalamánkové. U běžného pečiva se tradičně používá leda v posypu.

Kváskové těsto je svou přirozenou podstatou navinulé, tuto chuť, pokud bys chtěla potlačit, sáhni prostě po droždí. Buď v kompromisu, čímž snížíš výsledný obsah kvasu, anebo peč to, co to má být, tedy bílé či celozrnné pečivo bez navinulé složky. Do drožďového chlebového pečení se přidává okyselující složka, protože samotné drožďové kypření zanechává těsto v původní "neutralitě". Cukr ve sladkém kváskovém ji samozřejmě částečně tlumí, ale prostě jsem toho již uvedeného názoru, že z droždí kvas neuděláš a ani obráceně to logicky kloudně nepůjde.


Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 07:52
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pecete-domaci-chleb/read.php?1,1104,1108769#msg-1108769