555 napsal(a):
Marjánko, trochu jsimě zmála tou tmavou moukou - á si teď neuvědfomuju, co na tom pytlíku je napsané, ale myslím že jen žitná hladká chlebová .
Já oživuju kvásek tak, že dám 150g žitné mouky, 150 ml vody a lžíci kvásku u lednice. No a kdy je kvásek po cca 10-12 hodinách připravený, přidám 300 g pšeničné mouky a cca 180-200 ml vody, sůl,kmín,semínka. Po prohnětení vykydám na vydatně pomoučněný vál (dávám žitnou mouku) a ještě popředkládám těsto se zapracováním mouky z válu. No a když je těsto pěkně sametové a upravený tvar, přendám do ošatky s pomoučněnou utěrkou. Vykyne většinou tak do 3 hodin.
Píšu jak to dělám já a jak se mi to osvědčilo, ale podotýkám, že jsem začátečník!!! a nemusí to tak být správně. Ale chleba je výborný
To nevadí, že jsi začátečník, hlavně, že se ti daří...tak já to tak nějak zkusím...mám prostě udělaný základní kvásek ( a mám ho hodně, nevím, kolik je v něm vody, ale mouky je tam asi 450g a má to konzistenci tekuté husté kaše....). Když si ho malou část dám do ledničky na příště, tak mám strach, aby ten zbytek nebyl na jeden bochník moc......přinejhorším ještě trochu odeberu, přidám vodu a obyčejnou hladkou mouku a zkusím udělat obyčejné rohlíky...už jsi zkoušela rohlíky nebo pletýnky ( housky)??? Jo, a co ta horkovzdušná trouba, neví někdo???