Re: Pečete domácí chléb?

Autor: Marjanka, Datum: 12.02.2014 15:53



555 napsal(a):

Marjanko, kváskový chléb peču teprve pár měsíců a peču ho z hladkých chlebových koupených v Kauflandu, takže buď v klidu. Chleba je přepychovej. Určitě ho holky pečou i z celozrnné - je to prostě dle gusta. Přiznám se, že celozrnnou mouku mám taky, ale víc nám chutná z té hladké. Teď občas přisypu trochu zrní - mám slunečnicová loupaná semínka, lněná a sezamová.

S kváskem jsem neměla trpělivost. Zkoušela jsem ho založit, ale díky nevyrovnaným teplotám v panelákovém bytě a zvláštnímu způsobu centrálního vytápění (noční ledárně) se mi nevydařil a další pokusy jsem vzdala. Kvásek jsem získala od jedné dobré duše od nás z města. Kdyby se ti kvásek nepovedl, zkus se podívat na kváskovou mapu na netu, jestli není někdo ve vašem okolí, kdo by ti kvásek poskytl.

Ahoj, no mě na té mouce zmátlo to, že je na ní napsáno " chlebová hladká tmavá" ( taky jsem kupovala v Kauflandu). Včera k večeru jsem založila kvásek a je fakt, že je tmavý- já jsem si myslela, že když je tmavá, tak je asi celozrnná...ale to je jedno, celozrnný chleba jsem stejně nechtěla, budu ráda, když mi kvásek vyjde a chleba se povede.

Akorát nevím, kde jsem to četla, jestli tady, nebo někde jinde, ale prý se nemá péct v horkovzdušné troubě...je to tak? Máte s tím někdo zkušenosti??Já jinou než horkovzdušnou nemám, i když ten horký vzduch se dá vypnout a jde zapnout horní i dolní pečení a to mám strach, aby se mi zvrchu nebo ze spodu nespálil a vevnitř nezůstal syrový..

.Včera večer jsem poprvé založila kvásek jen z mouky a vody a už za chvilku se na něm začaly dělat malé bublinky. Ráno to vypadalo taky dobře. Ještě jsem v práci, ale za chvilku jedu domů, tak ho přikrmím a uvidím, jak to bude vypadat zase zítra večer...

Ještě mi poraďte, chtěla bych ho mít tak půl na půl žitný a pšeničný...Kolik celkem mouky by mělo být v celém bochníku ( včetně kvásku)? A kolik kvásku na jeden bochník? Chtěla bych větší bochník, ne ten maličký co se někdy prodává, prostě takový větší chleba....


Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 16:06
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pecete-domaci-chleb/read.php?1,1104,1107386#msg-1107386