Je zajímavé, jak to každý dělá jinak. Polévka by se měla vařit den dopředu večer, aby na štědrovečerním stole byla správně rozležená .
Do většího kastrolu vložíme rybí hlavy, ploutve s kousky masa a koření - bobkový list, celý pepř, nové koření, rozpůlenou cibuli, sůl a vaříme 10-15 minut. Přecedíme, vývar uschováme a z hlav obereme jen líčka a maso co je u místa odřezu hlavy od těla (ostatní není jedlé).
V druhém kastrolu uvaříme vnitřnosti (jatýrka, srdíčko, jikry, mlíčí) v mírně osolené vodě (10 min) - vývar se pak vyleje (nepoužívá se, bývá kalný a není kvalitní). Uvařené jikry a mlíčí odblaníme, odstraníme tuk a pokrájíme na kousky.
V dalším kastrolu orestujeme na másle kořenovou zeleninu, ke konci přidáme malinko mouky a opražíme na jíšku. Zalijeme trochou vody a povaříme. Potom k tomu přidáme rybí vývar, hotové vnitřnosti - společně provařit, dochutit solí a po odstavení malinko muškátového květu - konec , hotovo.
Pro méně zkušené - rybí polévka ráda kysne, proto je dobré dohlédnout na schlazení, občas promíchat, případně rozdělit do více kastrolů.