Pro milovníky šípkového čaje z nasbíraných šípků :):
Jdu přetlumočit dva tipy, co jsou moc prima -
1. Pokud používáte metodu vaření, kdy se dělají odvary po sobě z týchž plodů, kde první je ten chuťově nejslabší, lze jej použít jako "vodu" na zalití jiného bylinkového, např. mateřídoušky.
Geniální nápad, který mi osobně vůbec nedocvakl..
2. No a ten druhý je pro ověřený alternativní způsob přípravy.
Šípky necháte vyluhovat ve studené vodě po několik hodin (třeba přes noc etc. např ve džbánku v ledničce), tento výluh pak zahřejete na teplotu cca 80 st. Je chuťově opravdu výrazný a navíc nedochází vůbec k plnému varu. Vřele doporučuji, lepší chuti jsem dosud nedosáhla.
3. No a samo všechny šípkáče se pijí po zcezení přes sítko kvůli dráždivým chloupkům, to je jasné