Re: Pálenka

Autor: jabraka, Datum: 10.10.2009 11:35

Já snad ještě zřídím pálenici!!Alůe v paneláku je to těžké.mohu doporučit postup domácího pálení,používaného na severní Moravě a na Slovensku.

Lavorovica.

Vezme se hrnec na prádlo a lavor,neboli plechové umyvadlo.Obě musí pasovat do sebe.Pak ještě potřebujeme plechovou misku,tak,aby se vešla do hrnce a byla asi o 5 cm menší a výška misky asi 8 cm.Miska musí mít na obou stranách ouška.Do hrnce se naleje vykvašená kejda a nad ní se zavěsí za ouška miska,aby se nedotýkala hladiny kejdy.nakonec se kolem okraje hrnce natočí vlhká utěrka,tvořící těsnění.Do lavoru se naleje studená voda.může se pak přidat i led.Pak se pod hrncem zatopí a čeká,až začne destilace.Na lavoru se studenou vodou kondenzuje alkohol a stéká do misky.Po vyzkoušené době se zvedne lavor a destilát se z misky vyleje.Jde to celkem rychle a je potřeba vyzkoušet potřebnou dávku kejdy na naplnění misky.Pokud se voda v lavoru ohřeje,postupně se vyměňuje.V zimě se dá doplnit sněhem nebo ledem-

JABRAKA


Vytisknuto z www.week.cz dne 07.05.2024 16:29
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-palenka/read.php?1,252402,280733#msg-280733