Na 8 skleniček potřebujete: 2200 g citrusů (pomeranče, mandarinky, případně 1 grep), 2 citrony, kousek čerstvého zázvoru, 4 svitky skořice, 3 ks badyánu, 6 ks hřebíčků, 900 g hnědého cukru, 50 ml rumu
FOTO: MONA MARTINŮV zimě čaj připravujte raději z čerstvých citrusů než z mrazeného letního ovoce
VŠEMOCNÝ ZÁZVOR Uchovejte si tento malý všelék v podobě domácího zázvorového sirupu a mrkněte i na video, jak zázvor nejlépe oloupat!Postup: Všechny citrusy oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pokud máte chemicky neošetřené citrony, jeden můžete ponechat i s kůrou, ale zbylé ovoce oloupejte, protože slupka při pečení trochu zhořkne. Stejně tak grep doporučuji dát maximálně jeden a sundat z něj co nejvíce bílých blan. Na plechu smíchejte s oloupaným a najemno nasekaným zázvorem, skořicí, badyánem, hřebíčkem a cukrem. Pečte asi 35 minut při 200 stupních, během pečení jednou promíchejte.
FOTO: MONA MARTINŮJeden citron (pokud není chemicky ošetřený) můžete ponechat i s kůrou
FOTO: MONA MARTINŮOstatní ovoce i zázvor pečlivě oloupejte a nakrájejte nadrobno
FOTO: MONA MARTINŮZázvor a koření ovocný čaj krásně ovoní (o rumu nemluvě :-))
Do upečené směsi vmíchejte rum či jiný alkohol (pokud bude čaj pro děti, alkohol vynechte) a ještě horkou směs plňte do vyčištěných sklenic, které otočte dnem vzhůru a nechte tak až do zchladnutí. Otevřený pečený čaj uchovávejte v lednici, kde vydrží asi dva týdny. Pro přípravu zalejte v hrníčku asi 3 lžičky směsi vroucí vodou a pijte teplé nebo studené.
FOTO: MONA MARTINŮCukr hotovou směs (podobně jako v marmeládách) dobře zakonzervuje
Pro zahřátí přidejte do zředěného čaje i rum, griotku nebo becherovku, která s hořko-sladkými citrusy skvěle ladí. Pro zjemnění vynechte citron s kůrou i grep a část citrusů nahraďte jablkem. Vyzkoušejte také tropickou variantu s kaki, jablkem, ananasem a bílým rumem, jen vždy dodržujte poměr dvou dílů ovoce na jeden díl cukru. Jestli čaj chystáte jako dárek, přetáhněte víčka skleniček látkou a doplňte cedulkou se složením čaje a návodem na jeho přípravu.FOTO: MONA MARTINŮČaj před upečením a po něm
FOTO: MONA MARTINŮHotovou směs smíchejte s rumem (dodá vůni a podpoří trvanlivost) a plňte do vymytých sklenic, které nechte vychladnout dnem vzhůru
FOTO: MONA MARTINŮHorký citrusovo-zázvorový čaj vás v zimě zahřeje a pro vaše blízké poslouží jako milý dárek
Zdroj: www.prozeny.cz