Anavi, beránek se ti povedl a máš pěknej tvar formy. Beránek vypadá opravdu jako beránek, a ne jako starej beran
Pokud vám děti přinesly z koledy košík vajec, nabízím recept na jejich spotřebování.
Zapečená vejce
6 - 8 vajec uvařených natvrdo
2 zakysané smetany
25 dkg strouhaného tvrdého sýra
1 větší, nebo dva malé rajské protlaky
2 lžíce másla
1 lžíce hl.mouky
Do středně velké zapékací mísy, kterou vymažeme silnou vrstvou másla položíme půlky vajec vařených natvrdo.
Připravíme hmotu na zalití vajec : na másle usmažíme jemnou, světlou jíšku, zalijeme vodou a chvíli povaříme. Přidáme protlak a ještě chvíli vaříme. Přidáme zakysané smetany a asi polovinu nastrouhaného sýra a zalijeme vejce v míse. Dáme péct na cca 175 stupňů asi 15 - 20 minut a potom zasypeme zbylým sýrem a při vypnuté troubě necháme krátce dopéct.
Jako příloha je nejlepší chleba
Poznámka: se solí je dobré šetřit, protože sýr jídlo dost osolí, ale přisolit půlky vajec je možné. Pokud použijete kyselejší protlak, je možný použít jednu smetanu kyselou a jednu sladkou, čímž se chuť vyrovná, ale jídlo má mít mírně navinulou chuť . Konzistence jídla, kromě vajec, je gumovo-tekoucí, způsobená sýrem. Tak chuťana