Re: Velikonoční pokrmy

Autor: Evana, Datum: 24.03.2008 15:24

Anavi, beránek se ti povedl a máš pěknej tvar formy. Beránek vypadá opravdu jako beránek, a ne jako starej beranthumbs down grinning smiley

Pokud vám děti přinesly z koledy košík vajec, nabízím recept na jejich spotřebování.

Zapečená vejce

6 - 8 vajec uvařených natvrdo

2 zakysané smetany

25 dkg strouhaného tvrdého sýra

1 větší, nebo dva malé rajské protlaky

2 lžíce másla

1 lžíce hl.mouky

Do středně velké zapékací mísy, kterou vymažeme silnou vrstvou másla položíme půlky vajec vařených natvrdo.

Připravíme hmotu na zalití vajec : na másle usmažíme jemnou, světlou jíšku, zalijeme vodou a chvíli povaříme. Přidáme protlak a ještě chvíli vaříme. Přidáme zakysané smetany a asi polovinu nastrouhaného sýra a zalijeme vejce v míse. Dáme péct na cca 175 stupňů asi 15 - 20 minut a potom zasypeme zbylým sýrem a při vypnuté troubě necháme krátce dopéct.

Jako příloha je nejlepší chleba

Poznámka: se solí je dobré šetřit, protože sýr jídlo dost osolí, ale přisolit půlky vajec je možné. Pokud použijete kyselejší protlak, je možný použít jednu smetanu kyselou a jednu sladkou, čímž se chuť vyrovná, ale jídlo má mít mírně navinulou chuť . Konzistence jídla, kromě vajec, je gumovo-tekoucí, způsobená sýrem. Tak chuťanamls smiley

 


Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 21:08
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-velikonocni-pokrmy/read.php?1,9831,62355#msg-62355