Re: Vánoční cukroví - pečené

Autor: babkaela, Datum: 17.12.2020 23:53

Aleno, u nás taky tak nějak VÁNOCE začínaly Štědrým dnem... cukroví se nejedlo dřív, nikoho ani nenapadlo jít ujídat, vyplenit krabice ... dnes je asi vše jinak ... proto se peklo tak, aby od vánoc do Hromnic bylo stále "jedlé", nežluklé, prostě ne staré ... proto začínám píct po 15.12., plní se krémem tak max. 2 dny před štědrovečerrem .... vařený sníh do krému neznám stydlin smiley , moje máma vždy "nastavovala" máslový krém pudingem bo jen máslový se všem zdál moc "těžký" či co. Jedna z mojích tet dělala jakýsi "jížkový", bohužel, jsem neodkoukala.

Kdysi, v dávnověku, jsem běžně pekla 24 druhů (2 musely být vždycky novinka na prověření, zda nejsou úúúplně nej), dnes jsem ráda, když zvládnu 12 - jak má být. Asi stárnu či co stydlin smiley . A navíc, jsem stále míň a míň tolerantní ke snaze smečky mi pomoct - dědek dnes nabídl, že mi valilkové rohlíčky "vyválí" .... uražen odešel, furt se mi něco nelíbí.

Vanilkové rohlíčky jsou prý dobré ... Tondu a jejího tátu odlákala od "Slunečné" moje snaha vyklepat pracny (u nás se vždycky řílalo tlapky) z formiček - Jájiny jdou samy, ale tyhle byly "skoronivnka", už loni šly špatně, ale chutnaly ... a rohlíčky už byly hotové a obalené a vybízely k ochutnání .. zadařilo se.

Náš rcp, - dělám podle něj od nepamněti - jen letos, asi souhra Tonyškoly, dědkova sledování TV a haj.ly novináře patří postřílet, ptž s furt naváží do vlády .... nedopátrám, kde jsem "provážila" .... možná neprovážila, ale - ořechy přeloňské, mouka málo lepku, tuk jiné složení ,,, uvidím, až začnu vyvalovat další ...

Jinak rcp.

25 dkg hladká mouka (přesátí je samozřejmost)

7 dkg cukr moučka

21 dkg másla

11 dkg mletých ořechú

Péct na 160-180 st.C - jinak než pečícím papíru už cukroví nepeču.

Ještě horké obalovat v moučkovém cukru s vanilkou (už několik let z dvojité dávky bo Tonytáta má venilkové rohlíčky jako nej)


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 15:40
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-vanocni-cukrovi-pecene/read.php?1,3088,1574849#msg-1574849