Re: Pečení, vaření bez mouky a cukru? Jde to.

Autor: micina, Datum: 15.03.2019 22:18

BOŽSKÝ CITRONOVÝ CHESSECAKE BEZ MOUKY A CUKRU.
RECEPT- 3 vejce, 120 g sušeného mléka, 1 čajová lžička stévie, pár kapek vanil. esence, 30 g ml. ořechů 1 lžíce oleje.
Vejce vyšlehat do pěny, přidat suš. mléko, ořechy, stévii, olej, vše společně promíchat, nalít na plech s pečícím papírem a na 180°C 15 - 20 minut upéct placku. To poté nechat usušit a v mixéru rozdrtit. K drti přidat asi 100 g rozpuštěného másla a 1 celé vejce, vytvořit těsto a to namačkat do dortové formy. Péct na 180°C 10 minut, nechat vychladnout.
Dále si připravíme citrónovou polevu a náplň:
1 vejce
1 žloutek
2 čajové lžičky stévie
špetka soli
2 PL (30 ml) čerstvě vymačkané citronové šťávy
1 PL (15 g) másla
1 PL (15 ml) smetany, 31%
na náplň:
1/4 hrnku (60 ml) čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 3/4 ČL želatiny (ne želé!)
680 g plnotučného tvarohu (nebo smetanového sýru, např. Lučina smetanová nebo Philalphia)
5 čajových lžiček stévie
špetka soli
1 1/4 hrnku (300 ml) smetana, 31%
na citrónovou polevu a náplň
V malé pánvi rozšleháme metlou vejce, žloutek, stévii a sůl. Přidáme citrónovou šťávu a na mírném ohni přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme, dokud směs nezhoustne (bude mít konzistenci jako pudink), cca 3-4 minuty.
Sundáme z plotny, vmícháme máslo a smetanu.
Směs přelijeme přes jemné sítko (já používám sítko na čaj), abychom se zbavili jakýchkoliv hrudek. Dáme do lednice.
náplň:
Do malé misky dáme 1/4 hrnku (60 ml) vymačkané citrónové šťávy. Posypeme želatinou a počkáme, dokud želatina nezměkne, cca 5 minut. Poté vložíme do mikrovlnné trouby a přivedeme k varu (cca 30 - 60 sekund - podle typu mikrovlnné trouby). Směs bude bublat a želatina se rozpustí. Zamícháme vidličkou/ lžičkou a odložíme stranou.
Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixérem) ušleháme na vyšší obrátky tvaroh se stévií a solí dohladka, cca 5 minut.
Pomalu přidáme smetanu a dále šleháme až bude směs nadýchaná, cca 5 minut.
Přidáme želatinu a 1/4 hrnku vychlazené citrónové polevy. Řádně vyšleháme dohladka, cca 3 - 5 minut až bude náplň nadýchaná.
Náplň nalijeme do připraveného vychlazeného korpusu, uhladíme stěrkou.
Ozdobíme zbylou citrónovou polevou a to tak, že lžičkou vedeme linky polevy cca 1 cm široké, zleva doprava, odshora dolů dokud celou polevu nespotřebujeme. Následně nožem vedeme odshora dolů jemný řez, cca 5 mm hluboký a vytvoříme ozdobu.
Necháme vychladit v lednici, alespoň 6 - 8 hodin, ideálně přes noc.
Před odstraněním formy projedeme nožem po vnitřním okraji formy a oddělíme cheesecake od formy.

 

Galerie:
cc.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 06.05.2024 04:46
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-peceni-vareni-bez-mouky-a-cukru-jde-to/read.php?1,1501767,1530536#msg-1530536