Ladi, omlouvám se, jsem hrozná, jak jsem se chtěla vetřít do příbuzenstva, viď, nemám k tomu připravenou žádnou výmluvu :D.
Přihodím ještě jeden nekynutý recept (tuším že z Praktické kuchařky původem, ale jistá si stoprocentně nejsem).
Těsto:
150 g tuku
150 g cukr moučka
250 g mouka hladká
(vanilkový cukr)
1/2 kypřící prášek
4 lžíce mléka
jojo, omlouvám se za ten chybějící údaj o slepičí snášce
4 vejce
Tuk utřít s cukrem, následně přidat žloutky, ušlehat (vařečkou stačí, šlehač není nutný) v lehkou pěnu. Vmíchat mléko a mouku s práškem do pečiva, nakonec sníh z bílků (kdo dělá sníh s cukrem, nechť si to příslušně podělí).
Možná to zní složitě, mně subjektivně to nepřipadne, posuďte si každý podle svého :). Výhodou je, že toto jemné těsto není lité, ale takové krémové konzistence, na plechu (vymazaném, vysypaném) je nutné ho rozetřít, ovoce na něm krásně drží a nemá tendenci se příliš propadat, tudíž může být těsta tenká vrstva. Pokládám i švestkami rozmrazovanými, výsledek není rozmokvalé cosi :), ač se to na začátku jeví, je ovšem vhodné nepropékat zvolna, ale naopak poněkud prudčeji.
Drobenka k němu příslušná:):
100 g mouka polohrubá
80 g máslo
80 g cukr moučka
Moji ovocní favorité na drobenkový koláč jsou:
kyselejší švestky (kynutý k nepřekonání, no jasně!)
rybíz s rebarborou v poměru cca 1:1