Re: Z čeho děláte drobenku?

Autor: Hanule, Datum: 22.06.2007 11:53

Ladi, omlouvám se, jsem hrozná, jak jsem se chtěla vetřít do příbuzenstva, viď, nemám k tomu připravenou žádnou výmluvu :D.

 

Přihodím ještě jeden nekynutý recept (tuším že z Praktické kuchařky původem, ale jistá si stoprocentně nejsem).

 

Těsto:

150 g tuku

150 g cukr moučka

250 g mouka hladká

(vanilkový cukr)

1/2 kypřící prášek

4 lžíce mléka

jojo, omlouvám se za ten chybějící údaj o slepičí snášce

4 vejce

 

Tuk utřít s cukrem, následně přidat žloutky, ušlehat (vařečkou stačí, šlehač není nutný) v lehkou pěnu. Vmíchat mléko a mouku s práškem do pečiva, nakonec sníh z bílků (kdo dělá sníh s cukrem, nechť si to příslušně podělí).

Možná to zní složitě, mně subjektivně to nepřipadne, posuďte si každý podle svého :). Výhodou je, že toto jemné těsto není lité, ale takové krémové konzistence, na plechu (vymazaném, vysypaném) je nutné ho rozetřít, ovoce na něm krásně drží a nemá tendenci se příliš propadat, tudíž může být těsta tenká vrstva. Pokládám i švestkami rozmrazovanými, výsledek není rozmokvalé cosi :), ač se to na začátku jeví, je ovšem vhodné nepropékat zvolna, ale naopak poněkud prudčeji.

Drobenka k němu příslušná:):

100 g mouka polohrubá

80 g máslo

80 g cukr moučka

 

Moji ovocní favorité na drobenkový koláč jsou:

kyselejší švestky (kynutý k nepřekonání, no jasně!)

rybíz s rebarborou v poměru cca 1:1


Vytisknuto z www.week.cz dne 30.04.2024 10:23
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-z-ceho-delate-drobenku/read.php?1,14862,15071#msg-15071