Konečně pořádná vánočka, která o Vánocích nesmí chybět
Postup:
Bůček (bez kůže) opatrně pokrájíte na 8-9 dlouhých proužků,
cca 2 cm vysokých a stejně širokých. Osolíte, počesnekujete,
okmínujete. Spletete z nich vánočkové copy (ze čtyř, tří a dvou,
příp. jednoho krouceného pramene), postupně umístíte do pekáče
na sebe a upevníte párátky nebo špejlí. Přitom každou řadu pletenců
poléváte směsí z cca 1,5 dl vody, lžíce balzamica a cukru. Do pekáče
přidáte oloupanou rozčtvrcenou cibuli a neloupané rozkrájené stroužky
česneku. Pečeme přikryté, pomalu a dlouho, na cca 150 st., průběžně
podléváme výpekem. Dělené maso se krásně propeče, lépe než vcelku.
Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
Výborné také je proložit vše špekem nebo slaninou, ale pečení pak trvá
déle, tak 4,5 až 5 hodin.