Re: Domácí zmrzlina

Autor: SPIKE, Datum: 03.06.2015 20:36

Poctivá domácí vanilková zmrzlina

 

Na 1 litr zmrzliny potřebujete: 

250 ml plnotučného mléka

špetku soli

150 g cukru krupice

1 vanilkový lusk

500 ml smetany ke šlehání (40%)

5 žloutků z vajec L

1 lžičku vanilkového extraktu

 

Postup: 

Mléko, sůl a cukr zahřejte v menším hrnci. Z vanilkového lusku vydlabejte zrníčka a přidejte je do směsi.

Vhoďte celý lusk, přikryjte pokličkou, stáhněte z plotny a nechte teplou směs nasávat asi hodinu chuť a vůni vanilky.

Větší mísu naplňte vodou a ledem a vložte do ní menší mísu. Do té nalejte smetanu.

V jiné míse vyšlehejte žloutky. Ohřejte znovu mléko a pomalu ho všlehejte ke žloutkům.

Pak směs přelejte zpět do hrnce a zahřívejte, dokud nezhoustne a nezačne se chytat na vařečku.

Vmíchejte žloutkovou směs do smetany, přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezchladne.

Následně stačí vše přelít do zmrzlinovače a umíchat.

Pokud zmrzlinovač nemáte, doporučujeme sáhnout klidně po těch levnějších (cena okolo 700 Kč),

chladicí nádoba zůstává stále v mrazáku a bude v létě připravená kdykoli k použití.

 

Tip: Pro lepší konzistenci můžete přidat do směsi až o tři žloutky více.

 

Galerie:
editorial_cerven-3.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 21.05.2024 02:25
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-domaci-zmrzlina/read.php?1,47337,1296184#msg-1296184