Na 1 litr zmrzliny potřebujete:
250 ml plnotučného mléka
špetku soli
150 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
500 ml smetany ke šlehání (40%)
5 žloutků z vajec L
1 lžičku vanilkového extraktu
Postup:
Mléko, sůl a cukr zahřejte v menším hrnci. Z vanilkového lusku vydlabejte zrníčka a přidejte je do směsi.
Vhoďte celý lusk, přikryjte pokličkou, stáhněte z plotny a nechte teplou směs nasávat asi hodinu chuť a vůni vanilky.
Větší mísu naplňte vodou a ledem a vložte do ní menší mísu. Do té nalejte smetanu.
V jiné míse vyšlehejte žloutky. Ohřejte znovu mléko a pomalu ho všlehejte ke žloutkům.
Pak směs přelejte zpět do hrnce a zahřívejte, dokud nezhoustne a nezačne se chytat na vařečku.
Vmíchejte žloutkovou směs do smetany, přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezchladne.
Následně stačí vše přelít do zmrzlinovače a umíchat.
Pokud zmrzlinovač nemáte, doporučujeme sáhnout klidně po těch levnějších (cena okolo 700 Kč),
chladicí nádoba zůstává stále v mrazáku a bude v létě připravená kdykoli k použití.
Tip: Pro lepší konzistenci můžete přidat do směsi až o tři žloutky více.