Jasně, chce to oboje s mírou, ale není nutné se těmto tukům vyhýbat úplně striktně. Výhodou např. je, že se tolik nepřepaluje, tak je vhodný na smažení. A ještě je tu podstatný rozdíl - kokosový olej se lisuje z kosových ořechů (podobně jako olivový z oliv), palmový se získává z olejové palmy, jejího "srdíčka", čímž se ta palma vlastně zničí. A to, proč je tento olej zavrhován, není až tak jeho složením, jako to, že plantáže pro pěstování těchto palem vznikají zlikvidováním deštných pralesů a tím se ničí přirozené prostředí.
Na Srí Lance jsem před přistáním při pohledu z okna jen zírala, na ta kvanta palem. Je to výsledek práce kolonizátorů - Angličanů. Sice to zvedlo Srí Lanku ekonomicky, ale určitě není dobré tohle hodně monokulturní osázení. Jsou tam hlavně palmy - se žlutými plody (ty se používají na pití kokosového mléka) a se zelenými plody (z těch se získává kokos), a pak jsou tam velké plochy kaučukovníku.
Tak to jsem tedy rozvířila úplně odtažitou diskuzi, která se týká vánočního cukroví