Já zase snídám meruňkový džem, to máme chutě , samé mňamky. Povidla už jsem dělala v troubě minulý týden, ze 2 kg.
Bezinky je džem dobrý, je s tím víc práce, přidávám 1/2 kg na 1 bezinek, želírfix 2 .1, koření - skořice, badyán a hřebíček, nakonec panáka rumu. Aronii jsem dělala džem podobně, hodně barví. Nejsem na sladké likéry, nikdy jsem to moc nepila, ale aronie mě dostala. Ta její hořkost je specifická. Na1 kg aronie zasypat 1/2 kg cukru a zalít rumem. Měla jsem 40%. Na měsíc louhovat, po měsíci přilít schladlou svařenou vodu s kávovou lžičkou kys. citronové, schladlé zalít a opět měsíc ponechat. Pak to teprve scedím. Tím, jak se přidá voda, není to takové lepidlo. Kuličky jsou voňavé z rumu, to jsem si přidávala do jogurtu a naházela při pečení do piškotového těsta, k tomu šlehačku . Tak se vše sdělá. Z bezinek vylouhovaných tak možná ještě uvařit džem. Samé dobroty.