Re: Fotoporadna?

Autor: carlos, Datum: 25.11.2015 22:07

Nastavení bílé je Hani pro focení za jiných světelných podmínek než je běžné denní světo. S tím vůbec neexperimentuj, tohle nikam nepovede. Jde totiž o to, změnit barevné tóny, které vydávají jednotlivé světelné zdroje, např. sodíkové výbojky pouličního osvětlení (žluto-oranžové), nebo zářivka (ledově bílá až modrá), stará dobrá volframová žárovka (červeno-oranžová) atd. A cílem vyvážení bílé je aby skutečně bílá, byla reálně na fotce bílá. Při denním světle nemá nastavení žádné opodstatnění.

 

Jinak jsem se koukal na ten tvůj foťák a našel jsem jednu recenzi. Bohužel Lada má pravdu, manuální nastavení ve tvém případě možné není. I přes to dokázal fotograf uděla snímky s tímto foťákem s protisvětlem. Ty fotky jsem stáhl a ve EXIF infortmacích jsem si zjistil jak to fotil. Ovšem netuším do jaké míry měl možnost expozici korigovat, když foťák nemá manuální nastavení. I přes to ty fotky sem dávám. To proto, že by to jít mělo winking smiley

 

Moje doporučení je jen jedno. Vzhledem k tomu, že manuál nemáš, dá se automatika tak trochu "očůrat". Já jsem to tak praktikoval, když jsem neměl příliš času na korekci expozice. Pokud se mi zdá že protisvětlo je příliš na fotce "rozplizlé" (jako by rozlitý bílý iknoust), zaměřím před expozicí na světlejsí místo kompozice. Automat to vyhodnotí jako vysoce světelné a víc zacloní, nebo ubere ISO, případně zkrátí čas závěrky.

 

Galerie:
152026_detail.jpg 153487_detail.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 09.05.2024 02:57
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-fotoporadna/read.php?1,15528,1340972#msg-1340972