Chleba bez hnětení:
2 hr pol. mouky (nebo 1 hr. pol a 1 hr celozrnné - prostě co mám..)
1hr hl. mouky
1 hr žit. mouky
0,5 lžč suš. droždí
2 hr vody
1 lž octu
2 lžč soli, kmín (semínka, osmaž. cibulka....ta je výborná...)
Do mísy nasypu sypké směsi, zamíchám, přiliju vodu s octem, zamíchám - nehnětu, má to konzistenci asi jak malta (je to řidší než známe těsto na chleba v pekárně!) a nechám 8-12 hodin být ( zadělávám v míse s deklem)
Zapnu troubu na 230 st a rovnou vložím nádobu bez poklice (peču ve varném skle ovál s poklicí), nechám 30 min rozpálit, pak stěrkou shrnu těsto do horké nádoby, přikryju a peču 30min 230st s poklicí a 20 min 220 st bez poklice. Chleba jde krásně vyklopit bez vymazání, bez papíru.
Dá se péct v jakékoli nádobě - nerez, smalt, vhodné do trouby.
Už se mi stalo,že jsem pekla až po cca 14 hod - nic se nestalo.
Když nemám suš. droždí, uloupnu necelou třetinu obyč.a rozpustím v trošce vody na kašičku a dám do těsta - taky jde.
Je fakt výborný, zkuste...