Re: rady

Autor: delfinka, Datum: 29.10.2009 12:43

KAŠEL A HOREČKA

Léčivé skořápky Nemůžete se zbavit kašle, bolí vás již z něho hlava, máte snad dokonce zvýšenou teplotu? O nic vlastně nejde - a to je k nevydržení! Mohou vám pomoci obyčejné skořápky z vlašských ořechů! Skořápky ze 12 ořechů dáme do nádoby, nalijeme na ně půl litru vody a necháme 4 hodiny vylouhovat. Pak půl hodiny vaříme a odpařující se vodu doléváme, aby bylo po scezení nápoje půl litru. Vařením získáme tmavý odvar, ne nepříjemný, mírně nakyslý, který můžeme i osladit. Pije se dva až třikrát denně. Již po dnu užívání je odkašlávání mnohem sbadnější, tento "čaj" odstraňuje i zastaralé hleny v průduškách.

 

Devět pokrmů pro dobré spaní

Teplé mléko před spaním opravdu spánku pomáhá.

Pokud nemůžete spát a přemýšlíte o prášcích na spaní, zkuste nejdříve zamířit do kuchyně. Některé z následujících jídel či nápojů používaly s úspěchem už prababičky, jiné patří k modernějším tipům zdravé výživy.

Následujících jídel a nápojů pomohou uvolnit vaše svaly, utiší mysl a podpoří vylučování uklidňujících, uspávajících hormonů, serotoninu a melatoninu. 1.Banány:Takový banán je prý vlastně prášek na spaní ve žlutém slupce. Nejen, že obsahuje melatonin a serotonin, ale také má s sobě hodně hořčíku, který uvolňuje svaly.

2.Heřmánkový čaj:Heřmánek je standardní součástí čajů na dobrou noc, protože funguje jako mírné sedativum. Je to ta pravá bylinka pro neklidná těla a mysli.

3.Teplé mléko:Není to jen pověra. V mléku je tryptofan, aminokyselina, která má mírně sedativní účinek, a vápník, který našemu mozku pomáhá tryptofan dobře využít. Kromě toho je tu psychologický efekt - teplé mléko nám připomíná dětství, a už tím nás uklidňuje.

4.Med:Přidejte si trochu zlatavého medu do mléka či heřmánkového čaje. Cukr má sice povzbuzující účinek, ale pomáhá odklidit z cesty kyseliny, které by mohly přebíjet uklidňující tryptofan.

5.Ovesné vločky:V ovesných vločkách se skrývá spousta spánku. Je v nich melatonin a pocit pohody. Krom toho také příjemně a zdravě zaplní žaludek.

6.Mandle:Hrst této dobroty také pomáhá přivolat spánek. Mandle obsahují jak tryptofan, tak i hořčík, který uvolňuje svalstvo.

7.Lněné semínko:Když vás život netěší a smutek se zdá zastírat vše dobré, zkuste si večerní porci vloček posypat dvěmi lžícemi lněných semínek. Jsou plná přírodních omega-3 mastných kyselin, které zlepšují náladu.

8.Celozrnný chléb:Krajíc celozrnného chleba s medem pomůže zvednout hladinu inzulínu, který pomůže tryptofanu dostat se až do mozku, kde je přemění na serotonin a vydá jemný povel: "Je čas jít spát."

Na každou nemoc máme bylinku

ÚSTA Na záněty v dutině ústní jsou účinné heřmákové výplachy. MOČOVÉ ÚSTROJÍ Nať z vrbovky působí protizánětlivě a močopudně. Ale při otocích pozor! HORNÍ CESTY DÝCHACÍ Lékem na nachlazení je například mateřídouška nebo jitrocel - sirup mají rády děti.


Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 10:33
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-rady/read.php?1,290046,290097#msg-290097