Jogurtový chleba - zvěř
na menší pečící formu (26 x 12 cm)
400-500 g domácího jogurtu
100-150 g neloupaných namletých mandlí
100 g másla
3 žloutky
3 bílky,špetka jedlé sody,sůl
Jogurt necháme odkapat, nejjednodušší je použít sýrařské plátno nebo kuchyňskou utěrku. Odkapaný jogurt, mandle, měkké máslo, žloutky, jedlou sodu a sůl důkladně zamícháme. Z bílků našleháme hutný sníh a opatrně zapracujeme do těsta. Nalijeme těsto do formy 26 x 12 cm. Pečeme na 170 stupních minimálně 40 minut, dokud se nevytvoří pěkná zlatohnědá kůra. Pak necháme vychladnout a skladujeme v utěrce.
Vydrží cca týden, nejlépe chutná jako toust opečený z obou stran na pánvičce nebo na kontaktním grilu.
Důležité!
Několik čtenářek tento recept vyzkoušelo a výsledek byl následující:
Použijte kvalitní jogurt, obsah tuku minimálně 3 %, pokud možno bez zahušťovadel, škrobů, atd. Řídké nízkotučné jogurty obtížně odkapávají, může se stát, že bude těsto příliš mokré.
Jogurt se musí nechat důkladně odkapat, klidně i vymačkat, jinak nedosáhnete výsledku .