Re: Dělená strava - recepty - zvěř

Autor: Issis, Datum: 26.01.2014 15:30

Revoluční housky - bez lepku a bez škrobu






Na bezlepkové dietě je nejtěžší najít náhradu za pečivo.
Moukám ze škrobu a rýže se vyhýbám, bezlepkové polotovary nekupuji. Někomu tyto produkty sednou, mně moc ne. Pečivo jsem proto ze začátku raději úplně vynechala. Chleba pečeme, bulky/rohlíky ale nějak neřešíme.
Na internetu jsem narazila na "revolution rolls", tedy revoluční housky. Jsou základním receptem Atkinsovi diety a obecně patří k oblíbeným receptům Low carb jídelníčku (strava s nízkým obsahem uhlohydrátů).
Hledala jsem recept, který obsahuje základní jednoduché suroviny a který je nenáročný na přípravu. Chuťově bych housky přirovnala k toustovému chlebu, ten je tak nadýchaný, trochu sladký.
Tento recept jsem pekla již dvakrát, a tehdy skončilo všechno v odpadovém koši. Ne proto, že by to bylo něco extra těžkého, jen jsem spěchala a řekla jsem si, že se nic nestane, když nebudu postupovat dle pokynů. Pokud budete dodržovat níže uvedené kroky, housky se vám povedou, nebojte se :)
Na 6 housek: (6 půlek)
3 vejce
150 g pomazánkového másla (nebo domácí smetany, důkladně vymačkané)
Pár kapek jablečného octu
1 malinká lžička medu
sůl
Důležité je, aby jste použili hutné pomazánkové máslo. Žádné vlhké smetanové pomazánky. Já jsem použila Choceňské, pak i domácí smetanu s obsahem tuku 20 % důkladně vymačkanou přes sýrařské plátno. Důkladně, teda myslím opravdu důkladně. Plátno jsem několikrát otevřela a promíchala jsem smetanu, protože i když byla hmota na povrchu suchá a hutná, uvnitř bylo ještě dost vody. Takže pamatujte: použijte kvalitní husté pomazánkové máslo nebo důkladně vymačkanou smetanu s vysokým obsahem tuku. V obou případech se recept povedl.
Krok č. 1.
Zapněte troubu na 150 stupňů, ať se krásně rozehřeje a připravte si plech s pečícím papírem.
Krok č. 2.
K bílkům přidejte ocet a ušlehejte sníh. Ocet pomáhá udržet konzistenci sněhu déle. Originál receptu doporučuje prášek z vinného kamene, ten jsem ale doma neměla. Tím se docílí nadýchanějších housek.
Krok č. 3.
Ostatní ingredience rozšlehejte a opatrně přidejte sníh. Těsto rozdělte na pečící papír na 6 housek, snažte se vytvořit vysoké kopečky (viz video níže). Pečeme na 150 stupních cca 45 minut, záleží na troubě, klidně i déle. Housky nejprve nakynou, pak trochu splasknou, docela se rozlezou. Neotevírejte troubu, dokud nejsou hotové, tedy dozlata upečené a suché.


Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 13:26
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-delena-strava-recepty-zver/read.php?1,219768,1098280#msg-1098280