přišla jsem na tyto stránky za dělenou stravou, ale bohužel vše se točí většinou olem Lenky Kořínkové. Tímto bych chtěla přispět jinou formou dělenné stravy a to podle doktora Haye. Nejsem žádný expert a Kořínkovou jsem taky držela ale po čase jsem ji nemohla ani cítit natož jíst... Narazila jsem na toto jné uspořádnání a je mi opět zase fajn i když zatím jedu tyhle jídelníčky jen krátce.
Doufám, že budete rády i za tuto diskuzi a časem se tu můžeme scházet a podporovat častěji.Ráda bych zde uváděla nejen recepty pro začínající, ale i jídelníčky pro představu ostatních ...
Děkuji za pozornost a ještě přikládám rozdělení této dělenky:
Skupina BÍLKOVINY
1. TEPELNĚ UPRAVENÉ MASO -
drůbež, hovězí, jehněčí, skopové, zvěřina, ryby, plody moře.
občas kvalitní šunka s vysokým podílem masa a pod.
2. SOJOVÉ PRODUKTY -
sojové boby, soj.mléko, sojová mouka, tofu a veškeré výrobky ze soji
3. OVOCE, ZELENINA
CITRUSY - pomeranč, grep, pomelo, kiwi, mandarinka, citron
EXOTIKA - mango, papája, maracuja
OSTATNÍ - jablka, hrušky, meruňky, broskve, hroznové víno, ananas, třešně, jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt
vařená rajčata
4. SÝRY
sýry do 50% tuku v sušině, tavené sýry - eidam, feta, balkán a pod. typy
5. NÁPOJE
neperlivá voda, ovocný čaj, ovocné šťávy, vodou ředěné šťávy,
bílé a červené víno, suché šampaňské.
JEN OBČAS KONZUMACE VEPŘOVÉHO MASA! PREFERUJEME BÍLÉ MASO A RYBY
NEDOPORUČUJÍ SE:
tučné uzeniny, reveň, brusinky, nakládané produkty
========================================
Skupina ŠKROBY A SACHARIDY
1. PŠENIČNÉ VÝROBKY
pšenice, žito, ječmen,špalda, oves
kukuřice, proso, jáhly, natural rýže, pohanka,
obilné vločky, celozrnná mouka, celozrnný chléb a pečivo
OSTATNÍ -
celozrnné nebo bezvaječné těstoviny ,luštěniny kromě soji, kuskus, polenta
2. OVOCE, ZELENINA
banány, sušené ovoce-kromě rozinek (ty jsou neutrál), datle, fíky
brambory, kapusta, cukrová kukuřice, sušená rajčata, hrášek, černý kořen-řepa
3. SLADIDLA
med, javorový sirup, třtinový cukr, fruktoza
4. OSTATNÍ
Pivo
Hustá ovocná šťáva,sirupy,pivo
Bramborový škrob, prášek do pečiva, pudinkový prášek
NEDOPORUČUJE SE
bílá mouka, hotovky, instantní polévky, bílý rafinovaný cukr, marmelády, želé, instantní jídla, šlehačka ve spreji
- marmeládu jsem si v létě udělala domácí s ovocným cukrem pro diabetiky a myslím že mi to nevadí...
----------------------------------------
Skupina NEUTRÁL - lze kombinovat s bílkovinami i sacharidami nebo jíst samostaně
1. TUKY
rostlinné oleje za studena, neztužené margaríny, máslo
2. KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY
SÝRY s min. 60% t.v.s
TVAROHOVÉ SÝRY
- tvaroh, jogurt, kefír, podmáslí, zakysaná smetana,
- niva,rokfor, brie, horácký sýr, smetanová gouda, camembert, hermelín, jadel, tvarůžky
- ovčí, kozí, mozzarella, cottage
3. OVOCE, ZELENINA, HOUBY
- borůvky, melouny, rozinky (nesířené), avokádo
- lilek, brokolice, květák, fazolky, okurky, kedlubna, r. kapusta, červené bílé zelí, špenát, rajčata, cibule, česnek, cuketa,
saláty, čínské zelí
- hlíva, žampiony, lišky, hříbky a pod.
4. MARINOVANÉ A UZENÉ RYBY
5. OSTATNÍ
výhonky a klíčky, olivy, ořechy (ne arašídy!), semínka, mák,
želatina, agar-agar, droždí,
Bylinky,česnek,křen,všechny druhy koření
bylinkové čaje