Re: domácí seitan

Autor: helbal, Datum: 14.12.2013 19:19

Domácí seitan

1kg hladké mouky smíchat s 1/2 litrem studené vody do hladkého těsta. Nechat 2 hodiny pod utěrkou odpočinout.

Pak těsto dáme s mísou pod tekoucí vodu/mírně vlažnou/ a hněteme tak, že z něj vymýváme škrob. Ze začátku se těsto trošku drolí, je nutné ho stále dávat dohromady. Ale po chvíli se začne tvořit houbovitá hmota. Bílou vodu se škrobem stále vyléváme a doléváme čistou. Asi po 20 minutách máme vodu zcela čistou a zůstane nám jen čistá rostlinná bílkovina .

Dáme vařit vodu se solí, kořenovou zeleninou, sušenými houbami, česnekem a cibulí. Do vody vložíme vzniklou hmotu a necháme 30 minut vařit. Uvařená vypadá jako knedlík a pracuje se s tím, jako s normálním masem. Navíc máme kvalitní polévku, určitě nevylévejte.

Seitan uchováváme v polévce, v lednici vydrží i 4 dny. Krájíme z něj plátky nebo kostky. Lze připravit jako guláš, na houbách, jako řízky.


Vytisknuto z www.week.cz dne 14.05.2024 19:12
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-domaci-seitan/read.php?1,219768,1077668#msg-1077668