Marinovaná hlíva ústřičná - NEUTRÁL
- výborná jako příloha, i když trošku pracnější, výsledek za to stojí
500 g hlívy ústřičné 1-2 červené papriky 1-2 stroužky česneku 3 lžíce balzamikového octa 10 + 3 lžíce olivového oleje tmavá sojová omáčka 1 feferonka sůlPapriku(-y) vložíme do trouby rozpálené na 180°C a pečeme půl hodiny. V polovině pečení obrátíme. Mezitím pokrájíme hlívu na 2–3 cm proužky, vložíme do malého množství osolené a sojovkou zakápnuté vařící vody a pod pokličkou podusíme asi 10 minut. Scedíme a necháme prochladnout. Na suchou, rozpálenou pánev stříkneme 2–3 lžíce olivového oleje, vhodíme předvařenou hlívu, zasypeme solí a opečeme.
Horkou pečenou papriku vložíme do misky, pevně zakryjeme potravinovou fólií a necháme zapařit. Potom z ní jednoduše odstraníme slupku, vyřízneme stopku, semínka i bílá žebra a pokrájíme ji na velmi jemné nudličky.
Vychladlou hlívu smícháme s paprikou a přidáme nastrouhaný česnek. Z feferonky odstraníme semínka, posekáme ji najemno a přidáme k hlívě.
Jakmile polotovar vystydne, zalijeme ho nálivem, připraveným smícháním deseti lžic olivového oleje, tří lžic balzamikového octa a soli dle individuální chuti. (Dávám víc, ale každý hodně slané nesnáší…)
Promícháme, zakryjeme fólií a uložíme do ledničky nejméně do druhého dne.