Re: jahody

Autor: Alenka, Datum: 29.04.2012 16:13

Gabi, já jsem dnes postříkala jahody a odkvetle švestky přípravkem Calypso. To je proti živočišným škůdcům. V případě jahod proti květopasovi. To je záhadný neřád, v některých letech se nevyskytne vůbec, někdy najdeš pár nakouslých květů. ale jsou roky, kdy se s ním rozdělíš o úrodu či ti to sklldí komplet. A to se dopředu nedá určit. Proto to raději potříkám, abych u toho čekala a co hodinu zjišťovala, co květopas dělá, to není uskutečnitelné. A proti ničemu jinému nestříkám, když je mokro, tak botritida řádí i přes postřiky. Něco jiného je roztočník jahodníkový. T je takový neviditelný pavouček a sídlí v srdíčkách jahodníků a proti tomu stříkat, to nemá vůbec cenu, protože ten postřik se až do srdíček nedostane. A že je jahodník tímto neřádem napaden se pozná podle toho, že má zdeformované listy, hlavně ty prostřední a plody jsou zakrnělé. Já jsem na to vymyslela fígl, že vymáchám sadbu ještě před výsadbou, tím se roztočník zničí, protože se přípravek dostane všude až do středu sazenice. Takto ošetřuji mnou množené sazenice i ty kupované, ty by měly být zdravé, není to vždy pravda. A taková kontrola sazeic během sezony. jakmile vidím sazenici s pokroucenými listy, nemilostrdně ji vytrhnu a zničím.

Dalším problémem jsou ty insekticidní prostředky.EU jich zakázala již několik, takže nevím, který je přesně na roztočník určen. Naposled jsem používala Sumition, ale ten je mezi těmi zakázanými.

A zásadně nenechávám sadbu déle než tři roky. Promiň, takhle to vypadá jako velká věda, to není, ale pokud jeden není vděčen za každou i velmi mizernou jahodu, je třeba se tomu trochu věnovat. Já už jahody pěstuju 40 let. Mám jich asi 100 sazenic, nejsem tedy žádný velkopěstitel, mlsná rodinka by jich snědla mnohem více a nejsou pracovní síly, takže doma je to tak trochu lahůdka a ostatní ať si koupí. Alespoň si budou těch domácích vážit. grinning smiley grinning smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 17:14
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-jahody/read.php?1,10421,771091#msg-771091