Re: Pěstování brambor v posekané trávě, listí, slámě

Autor: Anavi, Datum: 01.07.2022 12:00

Manco, letos jsem udělala tři testovací záhony winking smiley grinning smiley

Jeden je jehličí + listí z ořešáku. Tam jsem jen vždycky pod tu bramboru hodila lopátku kompostu, jinak nic. A zasypala posekanou trávu, kterou postupně přisypávám.

Druhé místo jsou německé kopy. Ty jsou dva roky staré. Díra vyhloubená v zemi skoro na dva rýče do hloubky, do ní jsem naházela špalky, klacky, překryla kartonem, listím, posekanou trávou, no vším možným. A nakonec vrstva zeminy, do které jsem zahrabala brambory. A opět překryla posekanou trávou, aby se tam udržela vlhkost.

Třetí místo je bývalé jahodiště. Chlap to posekal těsně nad zemí, navezli jsme tam vrstvu posekané trávy, na to vrstvu kompostu, zase vrstvu trávy. A pak jsem udělala taková hnízda - hodila jsem do té slehlé trávy vždycky lopatu kompostu, a do toho jsem usadila brambory. A překvapivě - opět překryla posekanou trávou.

Všude tu trávu postupně přisypávám.

Na německých kopách ty bramory úplně lehly a už se nějak nehodlají postavit ani po zalití, tak je přemlouvat nebudu, nechám je zežloutnout a uvidíme. Ale když jsem jednu sazenici vyhrábla, brambory pod ní byly opravdu pěkné, přiměřeně velké a hlavně čisté.

Tak si myslím, že aspoň něco by z tohoto "pokusu" vyjít mohlo. A i kdyby ne, tak mi to aspoň pomohlo zúrodnit místa (je to plné žížal a dost to tam žije), kde byl jen pýr nebo hnusná tráva, případně neúrodná hlína. Vlastně tím postupně zúrodňuji nevyužívaný pozemek. A takhle mě to baví. thumbs down winking smiley

Manca napsal(a):

Takže jsi sázela do hlíny a pak vrstvila trávu? Kořeny měly základ v hlíně a nové brambory rostly v kompostu z trávy?


Vytisknuto z www.week.cz dne 02.05.2024 06:28
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pestovani-brambor-v-posekane-trave-listi-slame/read.php?1,1561841,1607564#msg-1607564