Re: Angrešt

Autor: vimrova, Datum: 04.07.2016 13:08

Samanko, to je i docela možné, že tatáž odrůda naroubovaná jako stromek je na padlí náchylnější. Setkala jsem se s tím totiž i u stromkových růží. Dělal mi to LdV, jako stromek míval padlí, na které tato růže jinak prakticky netrpí ( když už něco, spíš chytne ČS). Zřejmě to dvoje roubování způsobovalo nějaké "potíže v dodávce vody a živin", růže byla ve stresu a tedy náchylnější k chorobám.

Angrešty se roubují nejčastěji na meruzalku,což není stejný druh, mohou tam být drobné potíže s afinitou, které pak možná mohou ovlivňovat i to zásobování a tím opět může dojít ke stresu a následné náchylnosti k chorobám.

Nicméně, stejně jako u jiných ovocných druhů, i u angreštů zřejmě mají některé odrůdy k meruzalce lepší afinitu a některé horší a do toho ještě vstupuje faktor půdních a klimatických pdomínek té které zahrady, takže někde může určitá odrůda být zdravá a někde ne...

Osobně nemůžu porovnávat, nikdy jsem keřové angrešty neměla ( ani děda), nicméně všechny stromkové, co jsem koušela byly zdravé. Dědův Zlatý Fík semtam trošku padlí míval, ale já opravdu netuším, jestli ho děda stříkal, nebo tomu pomáhaly ty kyselé deště z uhelných elektráren eye rolling smiley , ale padlí bylo málo a výjimečně na někoika kouskách, zbytek se dal jíst.

 

Jinak, děti odjely na tábor, konečně jsem měla možnost ochutnat Dagmar ( zbyly na mě ty poslední nejmenší plody) - barva je velmi podobná Zlatému Fíku, velikost menší ( ale je to letošní nováček, tak snad se časem pochlapí), chuťově dobrá, sladká, slupka ke konci trochu kyselá, ale snesitelně winking smiley .


Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 10:29
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-angrest/read.php?1,15753,1387722#msg-1387722