Re: Neobvyklé léčivé rostliny

Autor: SPIKE, Datum: 06.01.2016 16:28

Juso, dávám to i sem, je to zajímavé.


Naklíčená chia semínka jsou mnohem výživnější

30. říjen 2015

Chia semínka, která původně sloužila dávné aztécké kultuře jako potrava, jsou ceněna pro svůj vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselin a dalších výživných látek. Mnoho pěstitelů však nechává chia semínka naklíčit do velikosti asi 1,3 centimetrů, protože to zásadně mění jejich nutriční charakteristiky. Naklíčená chia semínka mají v porovnání s nenaklíčenými například vyšší úroveň určitých minerálů a vitamínů. Místo, abyste si kupovali naklíčená semínka v obchodě se zdravou výživou, můžete ušetřit peníze a nechat si je naklíčit doma.

Zatímco mnoho druhů semínek jako například pšenice nebo různé odrůdy fazolí nejlépe naklíčí v zavařovací sklenici, chia semínka je nejlepší jen zvlhčit. Do mělkého tácku nalijte stejný objem vody, jako je objem semínek. Po hodině vodu slijte a v tácku nechte pouze vlhká chia semínka. Tácek přikryjte fólií, která uvnitř udrží vlhkost. Asi po čtyřech dnech začnou chia semínka klíčit.

Použijte správnou vodu

Mnoho velkých a středních měst přidává do kohoutkové vody různé chemické látky jako například chlor. Takové chemikálie mohou zbrzdit nebo zpomalit dobu klíčení a růstu chia semínek. Proto byste ke klíčení chia semínek měli použít nechlorovanou vodu, tedy třeba minerální vodu v lahvích nebo vodu, která prošla filtračním systémem. Anebo ideálně ze studánky.

Zahřívejte

Zatímco mnoho semínek různých druhů zeleniny snadno vyklíčí při pokojové teplotě od 20 do 22° Celsia, chia semínka nejlépe raší při o něco vyšších teplotách. Použijte tepelný zářič nebo vyhřívanou podložku, abyste během klíčení udržovali v blízkosti semínek teplotu v mezích od 21 do 30° C.

Chia semínka nenamáčejte předem

Luštěniny jako například fazole garbanzo a další druhy semen klíčí rychleji, pokud se před vložením do sklenice či tácku určeného ke klíčení předem namočí na 24 hodin. Tomuto postupu se však u chia semínek vyhněte, protože chia semínka při dlouhodobém smáčení vytvářejí gelovitý povlak, který jejich klíčení naopak brání a může způsobit zahnívání, než stačí semínka vyklíčit.

Sledujte délku klíčku

Chia semínka je nejlepší konzumovat, když je délka jejich klíčku asi 1,3 cm. Pokud semínka nesníte všechna, můžete je vložit do uzavřené nádoby a skladovat v chladničce po dobu až 14 dnů. Zastaví se tak jejich růst a zpomalí růst bakterií.


 

Galerie:
c2d3c9b20b160fbffdfe25b2991ceaa5 (1).jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 07.05.2024 19:22
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-neobvykle-lecive-rostliny/read.php?1,376513,1349021#msg-1349021