Podle druhu rostliny mají různé použití. Pro dekoraci zmrzlinových a ovocných pohárů i sladkých pudinků se hodí chuťově nevýrazné načechrané květy drobných begónií, fuchsií, na jaře fialky vonné, později otrhané květní plátky vonného karafiátu, v létě polní chrpy modráku. Grilované pochoutky můžete okořenit sdrhnutými květy aromatických bylinek, např. tymiánu, bazalky, rozmarýny, šalvěje. Do ledové kostky pro letní drinky jsou vhodné květy fialek, brutnáku, sedmikrás, máty, levandule, drobné lupínky růží. Květy těchto druhů můžete vtisknout i do změklé zmrzliny a znovu zamrazit. Chléb s máslem nebo tvarohem ochutí a zpestří květy lichořeřišnice, pažitky nebo kopru.
Zkuste ráno překvapit opečeným toustem namazaným vlastnoručně vyrobeným květinovým máslem. Do změklé osminky másla večer vmíchejte drobně nasekané květy bylinek, na jaře fialek, v létě nasekaných lupínků vonných růží, vytvořte váleček a nechte v máslovém papíře do rána rozležet. Do zeleninových salátů jsou vhodné květy brutnáku, fialek, drobné lupínky růží, měsíčku a aromatických bylinek. Pro tepelnou úpravu jsou vhodná mladá poupata slunečnic (nahrazují artyčoky), květy denivek (do polévek a k plnění masovou směsí), květy tykví (k plnění jemnou masovou směsí).