Re: Jedlé květy a části rostlin

Autor: Anavi, Datum: 28.07.2013 11:53

Podle druhu rostliny mají různé použití. Pro dekoraci zmrzlinových a ovocných pohárů i sladkých pudinků se hodí chuťově nevýrazné načechrané květy drobných begónií, fuchsií, na jaře fialky vonné, později otrhané květní plátky vonného karafiátu, v létě polní chrpy modráku. Grilované po­choutky můžete okořenit sdrhnutými kvě­ty aromatických bylinek, např. tymiánu, bazalky, rozmarýny, šalvěje. Do ledové kostky pro letní drinky jsou vhodné květy fialek, brutnáku, sedmikrás, máty, levandule, drobné lupínky růží. Květy těchto druhů můžete vtisknout i do změk­lé zmrzliny a znovu zamrazit. Chléb s máslem nebo tvarohem ochutí a zpestří květy lichořeřišnice, pažitky nebo kopru.

Zkuste ráno překvapit opečeným toustem namazaným vlastnoručně vyrobeným květinovým máslem. Do změklé osminky másla večer vmíchejte drobně nasekané květy bylinek, na jaře fialek, v létě nasekaných lupínků vonných růží, vytvořte váleček a nechte v máslovém papíře do rána rozležet. Do zeleninových salátů jsou vhodné květy brutnáku, fialek, drobné lupínky růží, měsíčku a aromatických bylinek. Pro tepelnou úpravu jsou vhodná mladá poupata slunečnic (nahrazují artyčoky), květy denivek (do polévek a k plnění masovou směsí), květy tykví (k plnění jemnou masovou směsí).


Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 14:46
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-jedle-kvety-a-casti-rostlin/read.php?1,1017384,1017387#msg-1017387