Re: Vistárie

Autor: Kveta, Datum: 14.03.2013 15:42



Filipka napsal(a):

No, já se od včerejška vzdělávám ve vistáriích dost aktivně a zjistila jsem, že vistárie jako stromek je práce pro profíky. Dá to ještě více práce, než ji pnout po pergole či po zábradlí. grinning smiley Zkrátka práce na několik let. winking smiley A stejně ta opora musí být. Jen ji můžeme asi po 15 letech odstranit. grinning smiley thumbs down thumbs down Tak nevím, jestli zrovna tohle Monička chtěla. grinning smiley Té stromkovité rostlině se totiž musí stejně dávat opora, a to pořád silnější a odolnější, až do té doby, než její kmen zesílí tak, aby udržel sám sebe i tu těžkou "korunu". On to totiž není vlastně ani tak stromek, je to jen trochu jiná liána, která je schopna tvořit po mnoha letech tak silné kmeny, že drží bez opory. To, že se i i tyto " stromkovité" rostliny musí pěstovat s velmi silnou oporou ostatně zcela narovinu tvrdí i zmíněný Havlis. Jen raději mlčí o době, po kterou je tato opora žádoucí. grinning smiley Přeci jen je to obchodník. To Angličani jsou upřímnější. Rozhodně nejde "o pár let". spinning smiley sticking its tongue out Dokud je to mladá rostlina, ještě to jde. Vypadá v tom květníku dokonce i úhledně a udrží jí i bambusová tyčka. Ovšem potom je to těžší a těžší. smoking smiley

No a bonsai, ten úplně změní charakter zahrady. Já bych tedy nechtěla pidi vistárii. Její kouzlo je právě v té velikosti a v záplavě květů.

Vistarie jako bonsaj byla uváděná jako extrém ( protiklad proti liáně na pergole ).

Samozřejmě netuším, co Monička chce / chtěla. Pouze jsem reagovala na její dotaz, zda se dá v. pěstovat v prostoru, nikoliv jako pnoucí. Dá.

Pak má zájemce dvě možnosti. Koupit "hotový" stromek ( otázkou je cena - jestli je ochoten/ schopen za ni zaplatit několik tisíc. Takoví v ČR jsou, bezpochyby, ptž. v nabídkách ZC se stromkové vist. vyskytují ) nebo si vist. do takovéto podoby zapěstovat sám. Zas tak složité to není, pouze je zapotřebí respektovat zákonitosti střihu.

Časová náročnost a nutnost opory není tak dlouhá, jak uvádíš ( při jednokmeni ), samonosný je podstatně dříve. Mmch., pokud si koupíš do zahrady ( okrasný ) strom, také u něj po výsadbě necháváš několik let oporu. Přece jen, není to většinou zrovna levná záležitost a proč riskovat zlomení, vylomení v roubu a pod. že....

Navíc, ona doba nutná k samonosnosti se dá podstatně zkrátit tím spletením výhonů jedné rostliny do pomlázky, či vysazením několika rostlin blízko u sebe ( i za cenu odstranění části kořenů ) a následným vzájemným splétáním.

Pokud by někdo chtěl, dají se použít i vist. několika barev, zřejmě asi ne levo a pravo točivé.

Velikost stromku se dá regulovat, příp. do zahrady japonského rázu kmínek ( větve ) ohýbat.Stářím samozřejmě nabývá na půvabu ( platí i u liánovité, že... )

 

 

Polemizovala bych s časovou náročností stromku x liáně - myslím tím údržbu v roce. Přece jen, u liány se odstraňuje daleko větší množství dřeva, stromková ( dá se předpokládat ) bude vzrůstově menší a stříhají se zelené ( + slabší ) výhony, netřeba ji vést.

Časová náročnost by se tudíž dala přirovnat k době, kt. za rok strávíš nad jednou sadovou růží. No, možná nad dvěma, ať nežeru grinning smiley ).

------

Jen pro úplnost - znovu píši, že já bych stromkovou vist. do své zahrady nechtěla.

----

a nakonec - cituji Mikiho, mnohé dámy si jeho stromkovou vist. z L. pamatují.... ( jednokmenová, bez opory )

Vistárii ve tvaru stromku mám,podívej na Moje zahrada,jestli tam nebude celá,vyfotim a dám do Moje zahrada-5.Tu vistárii jsem už koupil jako 3letý stromek,mám ji 5 let,takže jí je 8 let. Musí se úžasně stříhat,nechávat do dalšího roku max. 3 očka.Na jaře to byla jedna modrá fialová koule.

.....Letos kvetla potřetí,poprvé měla 3 květy,loni 65 a letos jsem napočítal přes 500.Škoda,že jsem neměl ještě foťák,hned mě něco nenadchne,ale tohle bylo impozantní.Míra


Vytisknuto z www.week.cz dne 12.05.2024 03:16
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-vistarie/read.php?1,215058,937548#msg-937548