Re: Nováček-antitalent- jak na založení zahrádky?

Autor: Anavi, Datum: 19.03.2009 14:19

Co prozradí hodnota pH?

Napoví, kolik vápníku, obvykle ve formě uhličitanu vápenatého, se nachází v půdě. Hodnoty pH kolem 7 se přitom označují jako neutrální reakce, nižší pH představuje kyselé půdy, vyšší naopak alkalické.

Stupnice chemického rozboru

 

Hodnota pH půdy

Reakce

do 4,5 extrémně kyselá

4,6 až 5 silně kyselá

5,1 až 5,5 kyselá

5,6 až 6,5 slabě kyselá

6,6 až 7,2 neutrální

7,3 až 7,7 alkalická

nad 7,7 silně alkalická



Zjišťování půdní reakce je součástí agrochemických rozborů. Ze vzorku půdy vyschlé na vzduchu se připraví suspenze a v ní se měří pH buď elektronicky s poměrně velkou přesností, nebo pomocí indikátorových papírků. Ty se dají koupit ve specializovaných prodejnách se zahrádkářskými potřebami. Udávají pouze přibližné hodnoty s odchylkou 0,5 pH. Půdní reakci lze také odhadnout podle výskytu plevelů. Na kyselých půdách roste třeba šťovík, přeslička nebo jitrocel, na půdách zásaditých zase hlaváček, komonice nebo hořčice.

Která reakce je optimální

Většině rostlin pěstovaných v českých zahrádkách vyhovují půdy s neutrální až mírně kyselou reakcí pH. Ale například borůvky a některé další druhy jsou výjimkou potvrzující pravidlo: Vyžadují kyselou půdu. Záhonům s košťálovou zeleninou postiženou nádorovitostí zase prospěje alkalické prostředí. Houba, která zmíněnou chorobu způsobuje, je totiž citlivá vůči vysoké hodnotě pH a proto se doporučuje silné vápnění, aby se půdní reakce pH pohybovala nad hodnotou 7. Také půdy zatížené znečistěním od tzv. těžkých kovů by měly vykazovat alkalickou reakci. V opačném případě by kadmium, rtuť, olovo či další prvky, jejichž nadměrná koncentrace vážně ohrožuje lidské zdraví, snadno vstoupily do pěstovaných plodin.


Vytisknuto z www.week.cz dne 10.05.2024 09:24
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-novacek-antitalent-jak-na-zalozeni-zahradky/read.php?1,111041,198347#msg-198347