Re: Nováček-antitalent- jak na založení zahrádky?

Autor: 555, Datum: 12.03.2009 07:43

Ahoj děvčata.

Anavi - máš krásné vřesoviště. Něco podobného jsem plánovala do jiného rohu zahrady, ale netušila jsem, že se "tomu" říká vřesoviště. Vidím tam vřesy a taky nějaké jehličňany. Ona ta fotka nejde moc zvětšit, tak nepoznám co tam všechno je. Jsem ale "trubka" a nevím v čem spočívá založení "správného vřesoviště". Můžeš mi prosím trochu přiblížit o co se jedná?

Květo - vím, že máš naprostou pravdu s tím bukem, ale já jsem jím úplně posedlá. Doma nemám připojení na net (včera jsem byla v práci přes čas, abych napravila to svoje "krafání" tady na foru a dohnala co jsem zameškala). Nemohla jsem z toho množství informací a hlavně z důvodu, že si hned vše nemůžu prohlídnout na netu ani usnout (hlava jako štoudev). O víkendu se nacpu k počítači k synovi na baráček - budu hlídat psawinking smiley , tak konečně prostuduju vaše typy (a nejspíš se mi hlava zamotá ještě víc, protože nebudu vědět pro co se rozhodnout).

Tvůj typ na cercic forest pansy - našla jsem si ho - já to krása, ale píše se, že je to velký keř, což já si do toho malého prostoru k osázení nemůžu dovolit.

Zatím mám na balkonu z loňska připravené 2 ks buksusu (výška cca 50 cm, ale nejsou dost husté, tak je ostříhám, jestli se zadaří a zahustí), dále 1 ks tmavě zelenou borovici kleč (cca 40 cm), kterou budu později udržovat v nějaké přijatelné velikosti vyštipováním. Pak mám berberis th.atropurpurea. Slíbené mám trávy od kamarádek - 2 x zebrinus, a pak miscanthus gracillimus. Synovi odreju kus vousatce.

Vím, že budu kupovat žlutou mochnu - nižší formu, oranžovočervenou mochnu, Euonymus fortuneis Emerald Golg - tyhle kousky by mě neměly nějak víc finančně zatížit. Vrbičku hakuro nischiky - taky není moc drahá. Vezmu roubovanou na kmínku a jistojistě koupím i skalník na kmínku. Takže to by byly věci, které jsou skoro na 100%. Tuším, že za tyhle vyjmenované rostlinky bych mohla utratit tak do 1.500,- Kč.

Pokud se rozhodnu pro ten buk, už moc financí nezbývá. Ale z původní představy by už chybělo dokoupit 1 - 2 keře ,1 nižší kultivar borovice nejlépe roubované líbí se mi Pinus mugo Kartsens Wintergold a roubovaný modřín pendula. S trvalkami zatím počkám. Víc by se mi na tu plochu, kterou má mám připravenou k osázení nevešlo.

Takže bych to asi udělala tak, že to co nebudu moc koupit - viz předchozí odstavec, pro to nechám na záhonu místo a budu doufat smiling smiley , že k narozeninám, které mám v květnu si budu o něco moci požádat syna s manželem. Na zbytek došetřím korunky a do podzimu snad pořídím i zbytek.

Momentálně si dávám za úkol rozhodnout se pro 2 keře - široké max do 1,5 metru, pěkné hlavně listem, abych věděla o co mám poprosit k těm narozkám.


Vytisknuto z www.week.cz dne 03.05.2024 01:23
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-novacek-antitalent-jak-na-zalozeni-zahradky/read.php?1,111041,195008#msg-195008