Re: Nováček-antitalent- jak na založení zahrádky?

Autor: 555, Datum: 06.03.2009 12:54

Ahoj všem. Jsem klasik coffe smiley - tedy klasický panelákový odchovanec. Musím podotknout, že až do loňského léta jsem byla kytkama nepolíbená. Změna nastala, když dospělý syn mi oznámil, že si nechá udělat u svého dřevěného baráčku skalku a jezírka s potůčkem a ode mě!!! se očekává osázení přilehlého prostoruconfused smiley . Zpanikařila jsem hlavně poté, co se ukázalo, že skalka není skalka, ale ohromná hromada hlíny a kamení a jezírka nejsou jezírka, ale Bajkaly popř. Gabčíkovo.

Spadla mi brada, ale vzhledem k synově finančnímu vyčerpání z uvedeného díla jsem chtěla alespoň nějak pomoci (aby nemusel platit zahradnické služby) a pokusila se vyčíst kde se co dalo (bohužel tohle forum jsem v té době neznala), abych neudělala ostudu. Nakoupila jsem spoustu konifer, trav, skalniček, leknínů. V tom ohromném prostoru to bylo ale stejně bylo jako když dá volu višni. Navíc jsem se dopustila spousty chyb - mimo jiné i osázení krásných konifer podél hradby, kudy probíhá naše milovaná fenka bernského salašnického psa - navíc v pubertě. Takže cca do 3 měsíců nezbylo podél hradby nic na čem by oko mohlo spočinout..... Tolik k mým začátkům. Jenže práce na zahradě u syna nás tolik chytla, že jsme svorně s manželem začali schánět zahrádku vlastní. Povedlo se a na podzim jsme si pořídili zahrádku se zahradním domkem. Teď už jsme oba natěšení, jak si vše budeme utvářet k obrazu svému a za 11 let, kdy odkráčíme (snad ve zdraví) do důchodu, si budeme tuhle oázu klidu užívat (prchat z paneláku).

No, díky objevení tohoto skvělého fóra a rad vás všech a taky vložených fotek jsem získala spoustu inspirace. Vím, jak bych chtěla, aby vypadala zahrádka,.....ale zrealizovat to, to bude oříšek. Nakreslila jsem si plánek a v blízkém zahradnictví se informovala na možnost zakoupení mých vysněných rostlin.

V zahradě je dost přetůjováno, jediné 2 strany plotu byly bez osázení a tam jsme v listopadu vysázeli habry. Před habry bychom chtěli "předsadit" konifery, keře, trvalky a do rohu zasadit červenolistý buk pendula, který by měl být takovou dominantou této části zahrádky.

Buk jsem v zahradnictví objevila za 3.200,- Kč!!! Včera dostali nové zboží - stejný druh - o stejné výšce - cca 2 m, za poloviční cenu, ale není to roubovanec a musí se vyvazovat. Vůbec netuším, co to obnáší a jestli se do toho máme pustit. Jde o to, že vyšši strom nechceme. Bojím se, aby vzhled po vyvazování byl ve výsledku takový, jaký jsme si vysnili. Máte s tím někdo prosím zkušenosti? Máme do toho jít? Prosím o radu a držte prosím palce.


Vytisknuto z www.week.cz dne 08.05.2024 20:52
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-novacek-antitalent-jak-na-zalozeni-zahradky/read.php?1,111041,192899#msg-192899