Re: Bylinky

Autor: SPIKE, Datum: 15.06.2018 11:00

Jo routu myslíš. grinning smiley

Ono je její využití trochu "vošajstlich", je lehce jedovatá.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Routa_vonn%C3%A1

Drogou je zejména sušená kvetoucí nať nebo pouze list sklízený během května a června. Z drogy se připravuje čaj, macerát, tinktura nebo prášek. Obvyklé dávkování je třikrát denně na špičku nože prášku nebo polévková lžíce sušené natě na půl litru vody a den (macerát nebo čaj se rozdělí na tři dávky). Upřednostňuje se však použití v čajových směsích. Snižuje lomivost krevních kapilár, avšak ve větším množství je jedovatá. V gastronomii se využívají její listy jako hořké koření k hotovým pokrmům z masa, vajíček, ryb i do sýrových krémů. Mnozí lidé ji však nesnáší a citlivým osobám může popálit pokožku. Zejména čerstvá obsahuje látky zvyšující fotosenzitivitu organismu. Ve středověku se používala do piva a kořeněných vín, ale také proti duchům


Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 08:26
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-bylinky/read.php?1,574005,1501132#msg-1501132