MÁTOVÝ DŽEM
350 g máty
2 citrony
1 kg cukru
500 ml vod
Mátu omyjeme a přebytečnou vodu necháme okapat. Potom mátu nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme i s kůrou. Mátu a citron dáme vařit spolu s vodou.
Přivedeme do varu a vaříme 10 minut. Potom sejmeme z plamene, necháme zcela vychladnout a scedíme.
Do této směsi přidáme cukr a vaříme na slabém plameni po dobu 2 hodin.
Nezapomínáme na míchání – směs bude postupně stále více houstnout.
Horkou směs nalijeme do sterilizovaných sklenic a pevně zavřeme.
Výborné nejen do dezertů, ale například i k masu či na chlebíčky. Výborně vypadá a ještě lépe chutná!
1 bal. želatiny
1 lžíci mátového sirupu
225 ml vody
3 lžíce krystalového cukru
Postup
125 ml vody smícháme s cukrem a sirupem.
100 ml vody použijeme na bobtnání želatiny
Potom nabobtnalou želatinu zahříváme, dokud se nerozpustí. Podáváme hned